STOCKHOLM 20160419 Bengaler i Djurgårdsklacken under tisdagens allsvenska fotbollsmatch mellan Djurgårdens IF och Hammarby IF på Tele2 Arena. Foto: Fredrik Persson/TT
Foto: Fredrik Persson/TT

Journalistfacket efter överfallet: "Helt oacceptabelt"

När man börjar misshandla journalister är man på ett sluttande plan, säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling.

Det var under pausvilan som en åskådare tog sig in på pressläktaren och attackerade en journalist från TV4-gruppen. Journalisten fick ta emot slag i ansiktet innan åskådaren brottades ner och greps av en polis som var på matchen privat.

Åskådaren, en man i 30-årsåldern, släpptes efter förhör men är fortsatt misstänkt för misshandel.

Men enligt polisen skedde inte attacken mot personen i hans roll som journalist.

– Även om det inte är en förmildrande omständighet för misshandeln så var det inte ett angrepp mot personen i egenskap av journalist. Det här hände efter att den här åskådaren kom in och satte sig på pressläktaren och man bad honom att gå därifrån, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen, till TT.

Det här var den andra attacken mot en sportjournalist på kort tid denna allsvenska fotbollssäsong. I samband med den allsvenska premiären mellan Örebro och Djurgården den 3 april blev en fotograf på Nerikes Allehanda påhoppad av fotbollssupportrar.

– Den stora frågan är vilket samhälle är det vi får när det är helt okej för vissa individer att attackera journalister på en sporthändelse eller i samband med en demonstration. När man börjar misshandla journalister är man på ett sluttande plan, säger Jonas Nordling.

Relaterat

Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".