Stockholm 20160422 Leif R Carlsson under pressträffen om en svensk KHL satsning. Det blir ett svenskt KHL-lag i ishockey. Vid en presskonferens presenterades projektet kring laget som ska heta Crowns och rekryteringen började 10 april
Foto: Janerik Henriksson/TT

Många frågetecken kring svenska KHL-laget Crowns

Dag Malmqvist ryter till på Crowns presskonferens
4:16 min

Ingen klar tränare. Ingen klar arena. Tiotal spelare som preliminärt sagt sa. Och ett förbund som sätter käppar i hjulen. Osäkerheten kring det svenska laget Crowns som ska spela i KHL i höst var stor på dagens pressträff.

Med den ringa information som finns, så förefaller det för mig näst intill omöjligt att starta upp och kunna spela i höst. Det behöver man inte vara en Einstein för att tycka, för det här är ju ett jätteprojekt att dra igång

Dagens presskonferens ledde till nästan mer frågetecken än tidigare. Initiativtagarna till projektet Anders Svensson, Nils Andersson och Leif R Carlsson hade få konkreta besked att ge och skyllde mycket på Svenska ishockeyförbundet.

Läs här hur hockeyexpert hånade presentationen av Crowns

Svenska förbundet kan säga nej

– Vi har kommit långt med agendan och med en del av spelarna. Hockeyförbundet har gått bakom ryggen på oss och det är svårt att trycka på knappen då. Men vi är redo att ställa ett lag på benen, säger Nils Andersson. 

Det svenska ishockeyförbundet har dessutom meddelat sin ryska motsvarighet att man inte står bakom det svenska lagets inträde i KHL.

Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson säger att de kan säga nej till projektet.

– Vill KHL ta in ett annat lag som är placerat i en annan nation så måste de förankra det i det ryska förbundet och det internationella förbundet. I en sådan dialog så kommer naturligtvis det internationella förbundet att tillfråga oss i Sverige - vad tycker ni vad är er åsikt ? Vi kommer alltså att få vara med och berätta hur vi ser på saken, säger Anders Larsson.

Hör intervjun här nedan

Dagge röt ifrån

När pressträffen pågått i 45 minuter röt Radiosportens Dag Malmqvist till:

"Vi har hållit på i 45 minuter, kan vi komma till om det finns det något lag, finns det några spelare, kommer ni spela nästa säsong, vem betalar kalaset? I stället för allt det här andra?", undrade Dagge.

Efter presskonferensen frågade Malmqvist initiativtagaren Anders Svensson om hur de ska kunna ställa ett ben på isen i KHL i höst med tanke på att varken svenska eller ryska förbundet sagt ja.

– Det är en tuff fråga. Men jag vill inte sätta någon deadline. Vi kommer lyckas med det här, även om det inte blir den här säsongen blir det till nästa säsong, säger Svensson.

Hör intervjun här nedan

Hemmapremiär mot CSKA

Här är några av de konkreta besked som kom:

Första matchen för Crowns spelas borta den 20 augusti, medan den första hemmamatchen blir den 10 september, mot CSKA Moskva. Matchen kommer spelas någonstans i Stockholm, men oklart var. Troligtvis Tele2. Troligtvis kommer hemmamatcher även spelas i Malmö och Södertälje.

Lars-Gunnar Jansson är skeptisk till att laget ska locka fans.

– Jag hade kunna tro på en engångsföreteelse, men nu ska man spela i en serie med fler matcher, där är jag inte ett dugg säker på att svenska publiken är intresserad, säger Jansson.

Crowns började rekrytera spelare den 10 april. Ett tiotal spelare har preliminärt sagt ja att spela för Crowns. Det är svenska spelare både från SHL och AHL.

Inte bara svenska spelare

Men för Radiosporten berättar Anders Svensson att det inte bara blir svenska spelare.

– Vi kommer ha ett skandinaviskt tänk, mestadels svenska spelare, men eventuellt någon dansk, någon norrman och någon inblandad transatlant. 

Den snart avgående förbundskaptenen Pär Mårts var intresserad av att bli tränare, men tackade nej då han trodde sig ha en KHL-klubb på gång. Då kontaktades en tidigare förbundskapten, Bengt-Åke Gustafsson, som är den tränare som just nu är aktuell för att leda det nya KHL-laget. 

Finansieringen sker genom att Crowns är dotterbolag till AB Boxplay. En nyemission ska leda till att nya pengar kommer in. Dessutom får man in pengar genom tv-rättigheterna. Finska klubben Jokerit gick dock i förlust med över 100 miljoner kronor första säsongen i KHL.

Gustafsson vill undvika Kalle Anka

– Det fattas helt klart massor med pusselbitar. Men det är något man ska jobba med. Till mig har de visat en strukturerad plan, men självklart är det intressant att se om de lyckas. Till att börja med måste det ju bli godkänt med laget i KHL. Det är en intressant arbetsuppgift (som tränare för laget), men det runt omkring har jag inte koll på. Det är viktigt att bitarna faller på plats, så det inte blir Kalle Anka av alltihop, säger den tilltänkte tränaren Bengt-Åke Gustafsson till P4 Värmland.

Hör intervjun här nedan

Så var presskonferensen om KHL-laget Crowns

Mer om Crowns

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".