Christopher Czerapowicz i Södertälje avslutar mot Norrköping.
Christopher Czerapowicz i Södertälje avslutar mot Norrköping. Foto: TT Nyhetsbyrån

Södertälje närmar sig SM-guldet

Det hänger tio gröna mästarflaggor i Täljehallens tak. De kan snart vara elva. Södertälje var på väg att slarva bort den andra basketfinalen mot Norrköping men vann tack vare Chris Czerapowicz med 71-66 – och utökade till 2-0 i matcher.

Södertälje har vunnit SM-guld tre år i följd och är på väg mot ett fjärde. Efter två segrar på hemmaplan flyttar basketfinalen visserligen till Norrköping för match tre och fyra, i bäst av sju, men det ska mycket till för att Norrköping ska vända på serien.

Hemmalaget hade full kontroll på match två från start. Samtidigt som Skyler Bowlin sköt i trepoängare och centerduon Aaron Anderson och Nicholas Spires dunkade i enkla poäng hade Norrköping oerhört svårt att få igång sitt anfallsspel.

Gästerna hängde med hjälpligt tack vare landslagscentern Joakim Kjellbom och stenhårt jobb under korgarna men när de vid ett par tillfällen närmade sig i poängprotokollet kontrade Södertälje med att skruva upp intensiteten.

Kjellbom utfoulad

Så såg det ut i en halvlek, men i omklädningsrummet hände det något med Norrköping. Plötsligt tycktes det som om Kjellboms självförtroende hade smittat lagkamraterna. Landslagscentern började få hjälp, inte minst från Mikael Lindquist och Joshua Hairston, och Norrköping blev ett klart vassare lag.

I stället för överkörning blev det ett drama. Med två och en halv minut kvar blev Kjellbom utfoulad. Då ledde Norrköping med 66-64. Det blev inga fler bortapoäng.

I sekvensen därpå satte Chris Czerapowicz en trea fram till 67-66 för Södertälje. Landslagsforwarden fyllde på med fyra poäng till och Södertälje vann med 71-66.

Norrköping lider av att amerikanske guarden Johnell Smith, som har problem med höger axel, är en skugga av sitt forna jag - som när han glänste i Södertälje 2010-12. I den andra finalen var han snarare en belastning än en tillgång när han befann sig på planen. Den förre skyttekungen gjorde två poäng.


MATCHFAKTA

Södertälje-Norrköping 71-66 (22-15, 17-15, 16-23, 16-13)  

Södertälje: Skyler Bowlin 16, Christopher Czerapowicz 16, Nicholas Spires 14, Toni Bizaca 13, Aaron Anderson 10, Davis Lejasmeiers 2.
Norrköping: Joshua Hairston 20, Joakim Kjellbom 19, Mikael Lindqvist 10, Jaka Brodnik 8, Tim Schüberg 5, Zarko Jukic 2, Johnell Smith 2.

Publik: 1 636.

Södertälje leder med 2-0 i matcher.

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".