Foto: TT
Foto: TT

Umeå körde över Luleå – kvitterat i SM-finalen

Umeås Frida Aili: ”Stolt över karaktären vi visar”
2:31 min

Umeå Udominate körde över Luleå i den andra SM-finalen och kvitterade hemma i Umeå serien till 1-1 i matcher efter 100-69-segern.

Umeå Udominate har bytt skepnad under SM-finalspelet i basket. I den första matchen blev det förlust mot Luleå, men i den andra dominerade Umeålaget fullständigt och utjämnade till 1-1 i matcher, i bäst av fem.

– Vi spelar riktigt bra i 40 minuter och jag är otroligt stolt över den karaktär vi visar – vi visar hur bra vi kan vara. På det stora hela är det här den bästa matchen från vår sida i år, säger Umeås Frida Ail till Radiosporten.

– De var ruggigt bra och fick matchen precis dit de ville. De störde vårt snabba uppspel och fart, tempo. De fick styra hela matchen och fysiskt bryta ner oss. Vi har mycket att jobba på men ska inte drabbas av panik trots att det är oroande med så stora siffror. Vi har hittat vägar förr och ska göra det igen. Vi måste ta upp kampen och inte känna att vi tar massa stryk, säger Luleåtränaren Jens Tillman till Radiosporten.

Det blev seger med 100-69 inför säsongens största publiksiffra i Umeå Energi Arena – 1 709 personer.

Ilaria Zanoni satte 26 poäng för Umeå, och Frida Aili och Krista Gross 21 var. Den senare plockade dessutom elva returer.

Umeå var starkare över hela planen och gav aldrig det regerande mästarlaget Luleå en chans.

I halvtid var hemmaledningen 37 poäng, 55-28, och trots att Umeå slappnade av i defensiven mot slutet av matchen blev segermarginalen 31 poäng.

Katie Bussey blev bästa poängplockare i Luleå med 18 poäng en kväll där hela laget hade svårt med skyttet.

Nästa match spelas i Luleå på måndag.


MATCHFAKTA

Umeå Udominate-Luleå 100-69 (28-16, 27-12, 19-14, 26-27)

Umeå Udominate: Iilaria Zanoni 26, Frida Aili 21, Krista Gross 21, Kaludia Lukacovicova 9, Salome Kabengano 9, Tanya Massamba 9, Jenny Aronsson 3, Katarina Fasth Gillstedt 2.
Luleå: Katie Bussey 18, Anna Barthold 14, Martina Stålvant 13, Julie Vanloo 12, Sofie Hendrickx 6, Danielle Carter 4, Allis Nyström 2.

Publik: 1 709.

1-1 i matcher.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".