AIKs Stefan Ishizaki och Elfsborgs Anders Randrup
AIKs Stefan Ishizaki och Elfsborgs Anders Randrup. Foto: TT Kollage: SR

Allsvensk guide: ”Viktigare match för Elfsborg än för AIK”

Två matcher spelas på måndagskvällen. Alla fyra lag är i behov av segervindar efter en knackig start på den allsvenska säsongen.

– Så som stort publiklag har förstås AIK stor press på sig, men jag vill mena att det här matchen nog är ännu viktigare för Elfsborg sett till resten av säsongen, säger Radiosportens expert Richard Henriksson.

AIK (10) - Elfsborg (14)

Inbördes möten: När lagen möttes förra året så blev det två hemmasegrar. 3-2 till Elfsborg i Borås och 4-2 till AIK i Solna.

Läget i tabellen: Båda lagen har haft en knackig start, Elfsborg har en seger och tre förluster – lagets sämsta start sedan 2005. AIK har en seger, två oavgjorda och en förlust – i den senaste matchen förlorade laget med hela 1-4 borta mot Norrköping.

Heta fakta: Stefan Ishizaki kan göra sin 300:e allsvenska match. Han debuterade i allsvenskan 10 april 2000, när AIK vann med 2-1 borta mot Elfsborg.

Kalmar (12) - Helsingborg (13)

Inbördes möten: I kvartsfinalen i Svenska cupen i mars var det Kalmar som gick vidare till semi efter straffar (0-0 efter full tid). I allsvenskan förra året blev det oavgjort i Kalmar, sedan vann Kalmar på bortaplan med 2-1.

Läget i tabellen: Båda lagen har fyra poäng efter fyra omgångar. För Kalmar är det samma start som ifjol. Helsingborg började med åtta poäng efter fyra omgångar ifjol.

Heta fakta: Kalmar och Helsingborg är två av de lagen som har snurrat runt på flest spelare i allsvenskan. Kalmar har använt 20 spelare – flest av alla i år och Helsingborg har använt 19 stycken.

(Källa: Infostrada)

Expertens kommentar

– Så som stort publiklag har förstås AIK stor press på sig i kväll, men jag vill mena att det här matchen nog är ännu viktigare för Elfsborg sett till resten av säsongen. Där AIK är utåtriktade och Andreas Alm öppet utmanar sina spelare och chansar i sina laguttagningar är åtminstone mitt intryck av Elfsborg att man nästan verkat uppgivna efter förlustmatcher hittills. Jag tror att Magnus Haglunds lag skulle växa enormt av att vinna en tuff bortamatch, men en förlust riskerar att rycka ner dem ännu mer ner i skorna, säger Richard Henriksson.


Mer om Allsvenskan - herr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".