Radiosportens pris: Anders Bäckman Årets Stjärnskott 2015

Anders Bäckman: "Kanske kan jag åka till min pappa i Finland"
4:03 min

Cyklisten belönas för en målmedveten satsning som på extremt kort tid givit stora resultat. Med en imponerande inställning och stor envishet är han på väg mot ännu större mål.

Anders Bäckman är Årets Stjärnskott 2015.

– Anders Bäckman har på kort tid etablerat sig i världstoppen och tog medalj direkt i sin VM-debut. Det ska bli oerhört spännande att följa hans satsning och jakt på medalj i Paralympics, säger Radiosportens redaktionschef Markus Boger.

Motivering: ”För en målmedveten satsning som på extremt kort tid givit stora resultat. Med en imponerande inställning och stor envishet är han på väg mot ännu större mål.”

– Är det sant? Superroligt, säger Anders Bäckman när Radiosporten överraskar honom med beskedet att han blivit utsedd till Årets Stjärnskott 2015. Träningsbidraget på 10 000 kronor gör att Anders Bäckman nu planerar ett extra träningsläger inför Paralympics i Rio.

– Jag tror jag åker till min pappa i Finland och tränar. Där är terrängen helt platt precis som banan i Rio så det blir perfekt.

Cyklisten Anders Bäckman, 30 år, bosatt i Stockholm, tog VM-brons i linjeloppet på VM i schweiziska Notwill i augusti 2015. Anders Bäckman bröt nacken i samband med en cykelolycka 2011 och blev förlamad från armhålorna och neråt.

Någon månad efter olyckan blev han introducerad för handcykling som efterhand blev en del av den dagliga rehabiliteringen. Idag tränar han runt 700 timmar per år och har på kort tid etablerat sig i den absoluta världstoppen inom handcykling.

Radiosportens pris till Årets Stjärnskott bland idrottare med funktionsnedsättning tilldelas den idrottare, eller lag, som under året tagit ett stort steg framåt i sitt idrottande och visat en positiv attityd och vilja att förbättra sig. I priset ingår ett träningsstipendium på 10 000 kronor.

Övriga slutnominerade till Årets Stjärnskott 2015 var:

  • Louise Etzner Jakobsson, 55 år från Klintehamn. Femma på EM i para-dressyr i Deauville, Frankrike. Hennes första mästerskap någonsin.
  • Theodor Thor, spjut, dövidrott. 22 år från Örebro, tog EM-guld på europamästerskapet för döva i polska Bydgoszcz.
  • Fia Fjelddahl, segling. 16 år från Lerum, säkrade svensk kvotplats till Paralympics i Rio genom en 15:e plats på VM i Melbourne. Detta efter att först under hösten 2015 bytt från optimist- och europajolle till den för henne nya båtklassen tvåfyra (2.4mR).

Tidigare vinnare av Radiosportens pris Årets Stjärnskott:
2014 Joackim Norberg, skytte
2013 Anton Elofsson, bowling
2012 Jeffrey Ige, friidrott
2011 Maja Reichard, simning
2010 Zebastian Modin, längdskidor

 

Mer om Cykel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".