Malin Baryard-Johnsson och hästen Tornesch. Foto: Adam Ihse / TT
Malin Baryard-Johnsson och hästen Tornesch. Foto: Adam Ihse / TT

Ryttarnas sågningar efter beslutet

Malin Baryard-Johnsson: ”Känner en stor besvikelse”
2:19 min

Henrik von Eckerman och Malin Baryard-Johnsson riktar skarp kritik mot ridsportförbundet efter att hopplandslagets förbundskapten fått sluta månader före OS. ”Det största problemet är att de har alldeles för låg kunskap om sporten”, säger Baryard-Johnsson till Radiosporten.

Bara månader före OS drabbas det svenska landslaget i hoppning av ett svårt bakslag. Ridsportförbundet kommer inte längre överens med landslagets ledare Sylve Söderstrand som avgår med omedelbar verkan. Det var redan klart att han skulle sluta efter OS men nu sker det direkt istället.

Ett beslut som landslagsryttarna har mycket svårt att förstå och acceptera.

– Jag vet att Sylve ville slutföra sitt jobb över OS och att ridsportförbundet inte kan få till en lösning som gäller tre månader till är svårt att förstå, säger landslagsryttaren Henrik von Eckermann till Radiosportern.

Henrik von Eckerman berättar att de aktiva igår fick först ett SMS och sedan ett telefonsamtal där förbundet meddelade att samarbetet med Söderstrand ska upphöra.

– Att ta ett så viktigt beslut över huvudet på oss aktiva och meddela det på telefon är också ett agerande som man kan ifrågasätta. Det påverkar ju oss och våra chanser i Rio i så hög grad säger en bekymrad Henrik von Eckermann.

Vem som nu ska ta över som landslagsledare har han inget förslag till.

– Det måste vara ett helt omöjligt jobb så här några få månader före OS, säger von Eckermann.

Även Malin Baryard-Johnsson riktar kritik mot förbundet.

– Jag känner framför allt en stor besvikelse. Jag har fått landa i beslutet och har funderat fram och tillbaka extremt många gånger på hur detta kan vara möjligt. Hur de (förbundet) kan ha gjort så här utan att ens höra någon av oss aktiva, för det är ju oss det drabbar mest. Det är vi som står utan förbundskapten tre månader innan OS, säger Baryard-Johnsson till Radiosporten och fortsätter:

– Det största problemet är att de har alldeles för låg kunskap om sporten, verkar det som.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".