Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.

Bengt Skötts OS-quiz - här är frågorna

Bengt Skötts OS-quiz (Svara rätt på minst 3 av 5 så kan ni vinna priser). Mejla os@sverigesradio.se

FRÅGA 1:
OS 1992, när vi i bordtennis fick se Jan-Ove Waldner vinna Sveriges enda guldmedalj i det OS:et (i Barcelona) - men vem är expertkommentator här, intill den helt oförliknelige Mats Strandberg?
Lyssna här!

FRÅGA 2:
Vad hette den filmregissör, en kvinna
, som gjorde en berömd dokumentärfilm om OS 1936 – en lång, färgstark, men väldigt propagandistisk dokumentärfilm, där också Adolf Hitler hyllades i alla tonarter. Men trots det har hon som filmskapare, alltså konstnärligt, hyllats en hel del?  

FRÅGA 3
I senaste sommar-OS, i London, var kanske det mest dramatiska ögonblicket av alla, för svensk del, spurten om guldet i triathlon, där Lisa Nordén fick ge sig med minimal marginal mot Nicola Spirig från Schweiz.

Efter simning 1,5 km och cykling i 4 mil, var det ju löpningen som avgjorde. Hur lång var löpdistansen
Hur lång är löpdistansen när det gäller sprint för damer?     

FRÅGA 4
Sverige har ju återigen ett herrlandslag i fotboll med i OS i Rio. 1848 blev det guld.
Vem var det som ingick i den legendariska svenska trion Gre-No-Li i den italiensska ligan, förutom Gunnar Gren och Gunnar Nordahl?

FRÅGA 5
Jugoslavien som land uppsplittrat i många nya stater. Vilket land i forna Jugoslavien är det som har landgräns mot Italien?

Mejla era svar till os@sverigesradio.se
3 av 5 rätt ger chans att vinna priser.


  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".