Nico Rosberg får champagne över sig
Nico Rosberg får champagne över sig. Foto: TT Nyhetsbyrån

F1-bloggen: Varför är Rosberg så bra just nu?

Fjärde raka segern för Nico Rosberg. Och fjärde raka nederlaget för Lewis Hamilton.

Regerande mästaren gjorde dock en mycket snygg uppkörning från 10:e platsen. Marcus Ericssons 14:e plats är inte mycket att säga om. Körde ett bara lopp men är tyvär ändå ett par sekunder från poängplats.

Varför är Nico så bra just nu? Ingen aning. Undrar om han själv vet det. Om jag skall tippa så tror jag att det beror på många faktorer. Stabilt familjeliv och stolt pappa till en dotter. En bil som verkar vara skräddarsydd för honom och det gör att han litar på den och kan satsa 100%.

Lewis däremot verkar vara i återvändsgränd. Inte för att han kört dåligt utan för att något gått sönder. När det hände förra året var det för det mesta Nico som drabbades och Lewis vann. Hittills i år är det tvärtom. Finns det en racing gud som har skrivit ett manus? Och då menar jag inte Bernie Ecclestone.

Två stora positiva överaskningar:

Både McLaren och Renault fick poäng. Och det tack vare en ordentligt förbättrad motor. Fernando Alonso sexa och Jenson Button 10:a och dansken Kevin Magnusen sjua.

De som legat bakom antingen spanjoren eller Jenson säger att bilen ligger som klistrad men motorn saknat det där allra sista extra. Nu har japanerna hittat några hästkrafter till. Och det har tydligen också Renault gjort. Man tog över Lotus så sent att man inte kunnat göra mycket åt chassit men motorn har man förbättrat under vintern.

Bägge säger dessutom att mer kommer. Så mittfältet kanske kan bli ännu mer trångt.

Efter loppet i Kina hade Sebastian Vettel och Daniil Kvyat en ganska häftig diskussion. Ryssen såg en lucka i första kurvan. Dök ner och krockade med Vettel som fick bryta. Jag tyckte att Daniil inte gjorde något fel. Men på hemmaplan körde han som en riktigt idiot. Så fort går det från hero to zero.

Att man kör på någon bakifrån i första kurvan händer nästan alltid i varje lopp. Men inte att man gör det en gång till en kurva senare. Urbota dumt. Det tyckte också domarna som gav Daniil ett rättvist straff. Att stå still i 10 sekunder i depån.

Men är det rätt? Den som orsakar kraschen kan fortsätta och blev den här gången 15:e mens offret, som hade en stor chans att komma på pallen, tvingas bryta. Och dessutom kostade kraschen Ferrari en häftig summa. Ganska mycket som måste bytas ut.  

Man kanske borde tänka om och istället diska den förare som kör så urbota dumt för rent teoretiskt har han ju en chans att få poäng.

Sebastian var urförbannad men var diplomatisk i sin kommentar. Men jag skulle gärna vilja veta vad han sa till sin gamle och Kvyats nuvarande chef Christian Horner.

Mer om Blogg: Formel 1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".