Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar och förbundskapten Karin Torneklint.
Radiosportens friidrottsexpert Miro Zalar och förbundskapten Karin Torneklint. Foto: TT. Collage: SR.

Förbundskaptenen och Zalar oense om OS-truppen

Miro Zalar: "Oj, det var optimistiskt"
11 min

Med Diamond league-premiären i Doha inleds friidrottssäsongen på allvar. En säsong som också innehåller EM och OS.

Där i Doha ska OS-kvalificerade Daniel Ståhl kasta diskus, liksom Axel Härstedt som jagar en OS-plats. Den tredje svensken till start är Meraf Bahta som ska springa 3000 meter. En distans som inte finns på det olympiska programmet.

Radiosporten bad förbundskapten Karin Torneklint och expertkommentator Miro Zalar att belysa läget inför OS.

Det handlar då förstås om premiären på fredag om skador på några av de bästa, men också frågor om hur de aktiva ska handskas med en säsong som innehåller både EM och OS och hur många svenska friidrottare som får OS-biljett.

Karin Torneklint om EM/OS:

– Det ligger lite olika bra till för olika individer men jag kommer att stötta de som sagt att EM kommer att göra att det blir svårare att lyckas på OS. Men de allra flesta har sagt att de vill gärna göra ett EM.

Miro Zalar om EM/OS:

– Resonemanget är klokt. Jag tycker nog personligen att ett EM där ska man vara med. Jag tror att det är viktigt att fortsätta med tävling för att på så sätt hålla uppekvalitén men givetvis inte att man toppar formen till EM - det ska man inte göra.

Karin Torneklint om hur många friidrottare som får OS-biljett:

– Jag har sagt och tror fortfarande att vi ska bli femton stycken. Vi har väldigt många unga som är på gång så jag tror att vi kommer få många sådana med oss också.

Miro Zalar:

– Oj, det var optimistiskt tycker jag. Jag tror att man får vara väldigt nöjd om vi får dit ett tiotal.

Mer om Friidrott

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".