Andreas Almgren (grön tröja).
1 av 4
Andreas Almgren (grön tröja). Foto: Alexander Lundholm/SR.
Andreas Almgren (grön tröja).
2 av 4
Andreas Almgren (grön tröja). Foto: Alexander Lundholm/SR.
Andreas Almgren (grön tröja).
3 av 4
Andreas Almgren (grön tröja). Foto: Alexander Lundholm/SR.
Andreas Almgren.
4 av 4
Andreas Almgren. Foto: Alexander Lundholm/SR.

Mördarpasset som ska ta Andreas Almgren till Rio

"Härligt Andreas! Hjulet, hjulet, hjulet! Bra!"
11 min

Andreas Almgren är förmodligen en av de svenskar som tränar allra hårdast för att nå de olympiska spelen. Han måste under det svenska rekordet för att klara SOK:s gräns.

Det är lördag morgon i Sollentuna utanför Stockholm. Tränaren Urban Aruhn samlar gruppen inför ett hårt träningspass. Redan kvällen före instagrammar Andreas Almgren om att ett jobbigt träningspass väntar. ”Lugnet före stormen”, skriver han.

Som uppladdning äter han hamburgare till middag kvällen före, med egenmalt kött och egenbakat bröd. Som vanligt, alltså.

Det är ett långintervallpass som väntar. Tre stycken 2000-meterslopp och tre stycken 1000-meterslopp.

Det har varit en tuff vinter för Andreas Almgren, en "skitvinter" som han kallat den själv, med en överansträngning i skenbenet. Det blev ingen inomhussäsong och han har inte heller kunnat träna som han velat. Men det börjar se bättre ut nu, bättre än förra året, då han också var skadad.

Det finns rätt många teorier om vad som ligger bakom Andreas Almgrens skadeproblem. Det är osäkert om det handlar om ett mekaniskt fel eller om det är brist på styrka och rörlighet som ligger bakom. Slutsatsen är hur som helst att löpsteget ligger någon centimeter för långt framför kroppen, vilket leder till att han faller in med högerknäet och överbelastar fötter och underben.

Siktet är ändå inställt på svenskt rekord, EM och OS i sommar. Det blir en intensiv sommar med två mästerskap, där EM i Amsterdam kommer först, i alla fall i kalendern.

Radiosporten följde Andreas Almgren under det tuffa träningspasset.

Mer om Reportage

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".