Arkivbild 2005: Umeå firar SM-guldet i Karlstad
Arkivbild 2005: Umeå firar SM-guldet i Karlstad. Foto: TT Nyhetsbyrån

DOKUMENT: Umeå IK:s guldera

DOKUMENT: Umeå IK – åtta år av dominans
26 min

1985 gör ett lag från Umeå debut i division fyra Västerbotten. 15 år senare står samma lag som svenska mästare för första gången och det efterföljande decenniet blir ett långt segertåg. Följ med på resan som inget annat lag inom svensk fotboll på damsidan gjort.

Säsongen 2000 tar Umeå IK sitt första SM-guld. Det är startskottet på åtta år av dominans och titlar både i Sverige och internationellt.

Men grunden lades många år tidigare när den lokale entreprenören Roland Arnqvist ville motbevisa de som menade att fotboll inte var något för kvinnor. Men framför allt, han ville göra Umeå IK bäst i världen.

I det här dokumentet möter du personerna bakom kulisserna under Umeå IK:s guldera. Men även de som stod för prestationerna ute på planen. Vi hör stjärnor som Frida Östberg och Malin Moström om guldåren.

Men vi gör även ett besök i Umeå och Gamliavallen i dag. Det är åtta år sedan senaste SM-guldet och inte mycket är sig likt. Lag som Rosengård, Eskilstuna och Linköping har sprungit i kapp och förbi.

Ett av få gyllene spår som finns kvar i Umeå är nuvarande tränaren Maria Bergqvist, som var aktiv under guldåren. Hör hennes tankar om framtiden och förhoppningen att ta nederlagstippade Umeå upp till toppen igen.

Mer om Damallsvenskan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".