Ryssland dopning
Ryssland anklagas för omfattande dopning. Foto: Mark Baker

Minst fyra ryska OS-medaljörer uppges dopade

Den ryska federala säkerhetstjänsten hjälpte till att täcka spåren av dopning vid vinter-OS i Sotji, enligt visselblåsaren Vitalij Stepanov.

Internationella antidopningsbyrån Wada kallar uppgifterna "mycket graverande".

Stepanov intervjuades tillsammans med sin hustru, tidigare 800-meterslöparen Julia Stepanova, som själv tidigare stängts av för dopning, i det amerikanska tv-programmet "60 minutes".

Stepanov, som jobbat åt den ryska antidopningsorganisationen men som nu flytt till USA, hävdar att fyra ryska guldmedaljörer i vinter-OS 2014 dopade sig. Han säger att han fått uppgifterna från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet. Och han har allt - 15 timmars samtal - inspelat på band.

Agenter i Sotji

I intervjun säger Stepanov att Rodtjenkov talat om för honom att agenter från ryska säkerhetstjänsten FSB arbetade som dopningskontrollanter under Sotji-OS, och att FSB försökte kontrollera varje steg i antidopnings-processen.

"Wada har sett CBS-programmet '60 minutes' som avslöjade nya och mycket besvärande anklagelser angående rysk dopning. Vi kommer att undersöka dessa utan dröjsmål", skriver Internationella antidopningsbyrån Wadas talesperson Ben Nichols i ett mejl till Reuters.

Ryska friidrottare är avstängda från internationellt tävlande sedan Wada konstaterat att Ryssland ägnat sig åt systematisk, statsunderstödd dopning. Besked om de ska få ställa upp i OS i Rio de Janeiro i augusti väntas komma snart.

Bör inte få vara med

Travis Tygart, chef för USA:s antidopningsorganisation Usada, säger till "60 minutes" att avslöjandet om fusket i Sotji är "spiken i kistan" för rysk friidrott och att han inte tycker att Ryssland gjort tillräckligt mycket för att friidrottarna ska få vara med i sommar-OS.

– De bör inte få vara med på bekostnad av rena idrottare, säger Tygart, enligt AFP.

I CBS-programmet berättar Vitalij Stepanov att han skickade 200 mejl och 50 brev till Wada innan antidopningsbyrån startade en utredning.

Han övertalade bland annat sin hustru att i smyg spela in hur hon fick steroider av sin tränare. Hon spelade även i samtal där Marija Savinova, regerande olympisk mästare på 800 meter, erkänner att hon tagit preparat och hur hennes tränare hjälpte henne dölja det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".