Tokyo 2020.
Tokyo 2020. Foto: TORU YAMANAKA

Misstänkta mutor kring valet av OS 2020

Fransk polis misstänker att en utbetalning från Tokyos OS-kandidatur på motsvarande 12 miljoner kronor till förre friidrottsbasen Lamine Diacks son Papa Missata Diack var en muta för att få röster i omröstningen. Det säger källor i utredningen till The Guardian och till AFP.

Utbetalningen gjordes 2013 till ett företag med kopplingar till Papa Missata Diack, som då var anställd som konsult i Internationella friidrottsförbundet (IAAF). Hans pappa var då kvar som ordförande i IAAF. 2013 vann Tokyo omröstningen om sommar-OS 2020.

Utbetalningen upptäcktes under utredningen av far och son Diack som gäller mutor som de ska ha tagit emot för att dölja positiva dopningsprov av ryska friidrottare.

Den franska utredningen har nu delats upp i två, en som handlar om friidrottsmutorna, en annan som handlar om korruptionsmisstankar kring valen av OS 2016 och 2020.

Tokyos OS-organisation nekar till anklagelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".