Människor skapar olympiska ringar utanför Münchens stadshus när IOK tillkännagav att München, Pyeongchang (Sydkorea) och Annecy, Frankrike blev finalister för att få arrangera vinter-OS 2018. Foto: AP/Matthias Schrader/Scanpix.

31 olympier riskerar avstängning

31 idrottare från 6 olika sporter, som deltog i OS 2008 i Peking, kan missa OS i Rio på grund av dopningsavstängning.

Omtestning av dopningsprov från OS i Peking 2008 visade att 31 prov var positiva.

"Dopade har inget ställe att gömma sig på", säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Internationella olympiska kommittén (IOK) gör allt för att stoppa fuskare i OS i Rio de Janeiro i sommar. Därför görs omtestning av dopningsprover, med den allra senaste testtekniken, från de två senaste sommarspelen i Peking och London. IOK har valt ut idrottare som skulle kunna vara aktuella för OS i Rio.

Nu har svaren från Peking-OS kommit. Av de 454 proverna innehöll 31 förbjudna medel. IOK:s exekutivkommitté beslutade att genast gå vidare och meddela de nationella olympiska kommittéerna om provsvaren, skriver IOK på sin webbplats.

Inom kort väntas även svar från 250 dopningsprover från OS i London 2012. Om medaljörer fälls för dopning kommer de idrottare som skulle flyttas upp på medaljplats också att få sina dopningsprov omtestade.

Idrottare som var dopade under OS 2008 och 2012 kommer inte att få starta i Rio.

IOK tar också krafttag mot antidopningslaboratoriet i Sotji-OS, efter anklagelser om rysk dopning i samband med de senaste vinterspelen, och ber antidopningsorganisationen Wada att göra en utredning.

"Allt detta är ett kraftfullt slag mot fuskare som vi inte vill ska vinna. Vi sparar proverna i tio år så att fuskarna ska veta att de aldrig kan känna sig säkra", säger Bach till IOK:s webbplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".