Friidrottsarenan i Rio de Janeiro.
Friidrottsarenan i Rio de Janeiro. Foto: AP Photo/Felipe Dana/TT

”Dussintals” kan stoppas från Rio-OS

IOK-ordföranden Thomas Bach uppger att dussintals idrottare kan bli avstängda från att delta i OS i Rio de Janeiro sedan de avslöjats varit dopade vid tidigare sommarspel.

I en debattartikel i franska Le Monde berättar Bach om de omtester av dopningsprov som gjorts från OS i Peking 2008 och London 2012, med den allra senaste testtekniken, för att hitta fuskare.

– Det kommer förmodligen att hindra dussintals idrottare, som tidigare dopat sig, från att tävla i Rio i augusti, säger Bach.

– Vi har nolltolerans för dopning.

Internationella olympiska kommittén gjorde omtester av 454 dopningsprov från OS i Peking 2008 och 31 av de proverna visade spår av förbjudna dopningsmedel. De tolv nationer som de 31 idrottarna kommer ifrån ska de närmaste dagarna få informationen så att de kan stoppa idrottarna från att åka till Brasilien. IOK ska inom kort även presentera svaren från de 250 dopningsprover från London-OS som man gjort omtester på.

IOK har även krävt att antidopningsbyrån Wada utreder de nya anklagelserna om att flera ryska medaljörer vid vinter-OS i Sotji 2014 skulle ha varit dopade, men att OS-laboratoriet skulle ha bytt ut deras dopningsprover.

Bach säger att de nya anklagelserna är väldigt detaljerade och därför oroande.

– Om utredningen visade att anklagelserna stämmer hamnar dopningen på en ny chockerande nivå, en oöverträffad nivå av brottslig verksamhet, säger Bach.

Mer om Dopning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".