2014, Helene Ripa intervjuas av Radiosporten. Foto: SR
Helene Ripa intervjuas av Radiosporten. Foto: SE

Svensk längdstjärna har kvalat in till Rio – i kanot

Helene Ripa: ”Faktiskt helt galet”
1:57 min

I Sotji för två år sedan tog hon guld i längdskidor. Nu har Helene Ripa plötsligt, i hemlighet, kvalat in till Paralympics i Rio de Janeiro - i kanot.

Under parakanots-VM i tyska Duisburg tog sig Helene Ripa på onsdagen till final, vilket räckte för att bli en av tio att kvala in till Paralympics.

– Jag vet inte om jag riktigt har hunnit smälta det, men det är ju fantastiskt, säger Helene Ripa till Radiosporten.

Bedriften är förvånande, eftersom hon har hållit satsningen hemlig. Och imponerande, eftersom hon satt i en tävlingskajak för första gången så sent som i juli förra året.

– Jag har valt att hålla det på en väldigt låg profil för att jag ville att det skulle vara en rolig grej. Skidåkningen är fortfarande min huvudidrott, säger Helene Ripa.

– När det gick så här bra så... Ja, det är faktiskt helt galet. Det är kanotfokus den här sommaren men sen så kommer det förstås bli skidor igen. Men jag kan väl säga att jag är kanotist också, fortsätter hon.  

Sex damer var redan inkvalade genom förra årets VM. Ytterligare fyra platser fanns att hämta och eftersom fem av de redan inkvalade gick till final, räcker det med att Helene Ripa tar sig i mål i torsdagens final för att hon ska kvala in.

Helt klar för Paralympics i Brasilien är hon dock inte. Svenska paralympiska kommittén måste först ge klartecken.

– För mig är det till 99 procent klart att det är Helene Ripa som kommer att tävla på den platsen i Rio, säger svenska parasportförbundets sportchef Hans Säfström till Radiosporten.

Mer om Paralympics

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".