2014 Pär Mårts intervjuas av Radiosporten. Foto: Gustav Landmark/SR
Foto: Gustav Landmark/SR

Mårts farväl: "Vi är inte bättre än kvartsfinal"

Förbundskaptenens besvikelse efter uttåget ut VM
2:32 min

Det var inte på ett roligt sätt Pär Mårts fick avsluta sin karriär som förbundskapten för Tre kronor. 0-6 mot Kanada och snöpligt uttåg ur VM.

2010 tog han över efter Bengt-Åke Gustafsson, som efter guldsuccén 2006 med seger i både OS och VM hade tappat glansen något. Uttåg i kvarten i OS 2014, två raka VM-brons och innan det, två fjärdeplatser.

Pär Mårts kom in med stort självförtroende efter att under många år ordentligt höjt statusen på svensk juniorhockey. I bagaget hade han tre raka medaljer från JVM när han tog över herrlandslaget med fokus på VM 2011 som första turnering.

Det blev resultat direkt. Finalen mot Finland var enda stora nederlaget, men med sig fick Sverige en silvermedalj med Mårts i båset. 2012 blev det respass i kvarten mot Tjeckien.

Men det var ju det efterföljande året som gällde. VM på hemmaplan 2013. Och vilken succé det blev. Förlust i inledningsmatchen mot Schweiz, men vad gjorde det när det sedan blev revansch i finalen. 5-1 och Mårts och Sverige fick guldfira i Kungsträdgården.

2014 kom OS och med det en ny svensk medalj – silver, efter finalförlust mot Kanada. I VM samma år blev det brons. Men så kom 2015 och Tre kronor ställdes mot Ryssland i VM-kvarten. Tack och god natt.

Nu står han alltså där ett år senare med en ny kvartsfinalförlust i baken, och ett Tre kronor som för första gången sedan det här slutspelsformatet kom (2000) åkt ut innan semifinal, två år i rad. Ett nederlag för Mårts och hockeynationen Sverige.

– Jag är besvikelse att vi inte klarar av att bjuda upp till dans här mot Kanada. Det var uddlöst i dag, säger han.

Om matchen i sig har han inte mycket att tillägga men tror inte det kunde gått så mycket annorlunda i turneringen.

– Vi är nog inte bättre än kvartsfinal. Vi ska inte gå vidare för vi klarar inte av det.

För dåligt spelarmaterial?

– Nej, det är ju mitt ansvar också. Jag tar på mig precis lika mycket som alla andra för det här.

Att summera de sex åren som förbundskapten känner Mårts att han inte riktigt kan än.

– Det kan jag inte nu. Jag har haft ett helt år på mig att förbereda för det här. Jag är mest besviken att vi inte bjuder upp till dans faktiskt.

– Jag är besviken på mig själv att jag inte får spelarna att spela bättre, säger Per Mårts och avslutar en sexårig era vid rodret.

Mer om Tre Kronor/ishockey-VM

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".