Emma Larsson
Emma Larsson, samt under tävling. Foto: TT Nyhetsbyrån

Skadan på vännen gav OS-plats: ”Måste stötta henne”

Emma Larsson: ”Var ju vi som konkurrerade”
8:44 min

Bästa vännens olycka blev hennes stora lycka. När Sveriges bästa gymnast Jonna Adlerteg skadade menisken öppnade sig vägen till Rio för 17-åriga Emma Larsson.

– Alltså man blev väldigt ledsen för henne. Det är min bästa kompis och man ser hur tufft det är för henne. Sen måste jag fortsätta för jag hade ju mitt OS-kval kvar. Så det blir ju att fokusera på sig själv, samtidigt som jag måste stötta henne, säger Emma Larsson.

Förstod du vad det betydde för dina egna OS-chanser?

– Ja, det gjorde jag. Det var ju vi som konkurrerade mot varandra. Det gjorde ju att det blev enklare för mig att jag inte behövde slå henne. Sen behövde jag ju slå mig själv och klara gränsen.

Det gjorde hon, under test event i Rio i april, en bråkande baksida till trots. Sedan dess har hon avstått SM, NM och EM för att inte förvärra skadan.

I början av maj fick Emma Larsson sin OS-biljett, trots att hon inte varit topp åtta i världen och trots att Sveriges Olympiska Kommitté inte tror att hon har några sådana chanser under OS i Rio.

Det som normalt är kriteriet från SOK gäller inte för 17-åringen.

– Jag är uttagen på ett kriterium som heter ”se och lära”. Om jag ska få åka till Tokyo 2020, då måste jag vara topp åtta. Jag har liksom inte de chanserna nu.

Vad är dina egna mål?

– Jag vet att jag har gjort poänger som kan räcka till mångkampsfinal (topp 24), så det är ett stort mål för mig.

Tränaren Helena Andersson Melander om Emma Larsson:

– Hon har alltid varit en explosiv gymnast. Hon är spänstig, kraftfull, kvick och har väldigt starka ben, vilket är bra för artistisk gymnastik för tre av fyra grenar utförs med benen. Hopp, fristående och bom. Barr har varit den gren som varit tuffast för henne. Hon behöver höja sin säkerhet i barr, säger tränaren Helena Andersson Melander.

Mer om Inför OS 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".