Bea Malecki
Bea Malecki vann VM-guld. Foto: Jonathan Broberg/Budo och kampsportsförbundet

Svensk guldsuccé i thaiboxnings-VM

Bea Malecki: "Kände att jag hade kontroll"
2:19 min

Sofia Olofsson, Patricia Axling, Bea Malecki och Anna Strandberg heter Sveriges senaste världsmästare. Kvartetten vann sina finaler i thaiboxnings-VM i Jönköping.

Först ut var Sofia Olofsson som dominerade hela finalmatchen mot ryskan Natalia Diachkova och hon har inte varit i förlustfara någon gång under detta VM.

– Jag kände att jag fick tag om henne i första ronden och kunde styra matchen lite efter det, säger hon till budokampsport.se.

Sofia Olofsson är hur stark som helst i alla avseenden och att motståndarna inte hinner med i hennes tempo är lätt att förstå om man så bara har sett en enda match med Sofia.

Efter vinsten i World cup i höstas kommer nu alltså ännu en stor triumf och Sofia Olofsson har visat att hon står i absolut särklass i -54 kg.

Knappt en timme efter Sofia Olofssons seger vann också landslagsdebutanten Patricia Axling VM-guld genom att vända ett underläge mot ryskan Julia Berezikova i finalen i 57-kilosklassen.

– Jag är lite chockad. Jag går fyra matcher i VM, jag är debutant och vinner guldet. Jag märkte att hon blev lite skakad när jag satte några hårda smällar, säger Axling till budokampsport.se.

Bea Malecki tog guld i 67-kilosklassen efter att domaren brutit matchen mot turkiskan Tacyildiz i den sista ronden. Malecki hade då hunnit med att vinna de två första.

– Jag kände att jag hade kontroll under hela matchen, säger hon.

Att Bea Malecki skulle vinna finalen var inte så oväntat då hon på sin väg till final slagit ut två World cup-vinnare från i höstas. 

Anna Strandberg tog också guld - Sveriges fjärde av lika många möjliga.

Strandberg hamnade i underläge men vände och vann mot ryskan Anna Tarasova i 71-kilosklassen.

Anna Strandberg är klubbkamrat med Isa Tidblad Keskikangas som vann VM-guld senast i Malaysia men inte lyckades i detta VM.

Till slut blev det ändå en svensk förlust då Angela Mamic föll mot Anita Bloom från Australien.

Angela Mamic vann den första ronden men australiskan vände och vann guldet. Silver till Sverige.

Facit i detta VM i Jönköping blev strålande för svensk del: Fyra guld, ett silver och fem brons.

Mer om Kampsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".