Collage svenska fans och biljett
Foto: TT collage SR

Över hundra svenska fans kan ha lurats på EM-biljetter

"Det är ganska uppgivet nu"
1:47 min

En man i 30-årsåldern kan ha lurat till sig över en kvarts miljon från svenska fotbollssupportrar.
– Det har varit ganska kaotiskt i dag, säger en av de drabbade.

På supporterorganisationen Camp Swedens officiella Facebooksida publicerades i morse flera inlägg av supportrar som köpt biljetter av en och samma person. Biljetter som helt enkelt inte existerar.

Den misstänkte bedragaren ska ha hört av sig till folk som annonserat på sidan att de vill köpa biljetter. Många har betalat, men inga biljetter har dykt upp.

I inläggen samlades flera arga röster som samtliga haft kontakt med personen, en man i 30-års åldern. I några av inläggen hängdes mannen ut med namn och hotfulla reaktioner efterföljde i kommentarsfälten.

De upp emot hundra drabbade har nu startat en egen Facebookgrupp för att få en överblick och sedan ta det hela vidare med polisanmälan.

Jonas Almqvist är en av de drabbade. I morse tog han på sig ansvaret för att samordna gruppen. Han berättar för Radiosporten att det rör sig om cirka en kvarts miljon kronor i utbetalningar till icke existerande biljetter.

– När jag tog på mig detta var vi tio stycken, men vi blir fler. Det är runt hundra stycken som köpt från två-fyra biljetter var, säger han.

Jonas Almqvist har kontaktat en advokat och många av de drabbade har nu börjat lämna in sina anmälningar till polisen.

– De sa att det troligtvis tar ett tag att gå igenom alla anmälningar, och att möjligheter finns att få tillbaka pengar och andra utlägg i samband med detta. Om pengarna finns kvar.

Den 30-årige mannen har enligt källor ett spelmissbruk och har med sin egen identitet uppgett att han har EM-biljetter till salu.

– Han hade kort på biljetterna och skickade även bild på sitt eget pass i samband med affären, säger Jonas Almqvist. 

Hur är stämningen nu i Facebook-gruppen med de drabbade?

– I början var det folk som var beredd att sätta sig i bilen för att köra hem till bedragaren. Jag försökte lugna ner just de känslorna och nu är det väl de flesta mest uppgivna.

– Personligen kom jag ganska lindrigt undan, men det finns folk som köpt många biljetter, samt lagt ut för resa, boende och transport, säger Jonas Almqvist som varit i kontakt med Camp Sweden under dagen.

– Ingen skugga över dem, vi har haft kontakt och de har gjort vad de kan för att hjälpa.

Lena Hunt är ordförande för Camp Sweden.

– Det hela är väldigt tragiskt. Vi följer händelserna men kan inte göra så mycket mer än att råda folk att inte handla andrahandsbiljetter, säger hon.

Kommer ni ta det vidare på något sätt?

– Det är först och främst de som har blivit drabbade som får gå vidare med det. Vi är ju inte inblandade. Sen briserade diskussionen i vår grupp och därför vill vi ha lite koll på det, säger Lena Hunt.

Camp Sweden har tagit bort de inlägg på Facebooksidan där den misstänkte hängs ut med namn.

Mer om Fotbolls-EM 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".