Både Torgny Mogren och Petter Northug är kritiska mot Fis förslag.
Både Torgny Mogren och Petter Northug är kritiska mot Fis förslag. Foto: TT Nyhetsbyrån

Förslaget: Förbjud stakning

Torgny Mogren: Idiotiskt förslag
1:51 min

Här är förslaget som kan förändra skidvärlden i höst:
Inför stakningsfria zoner.
Ett förslag som Radiosportens expert Torgny Mogren sågar.
– Idiotiskt, säger han.

På det internationella skidförbundet, Fis, kongress i mexikanska Cancún nästa vecka kommer Fis att presentera förslaget. Förslaget innebär i korthet att arrangörer på såväl lokal som nationell och internationell nivå kan införa zoner där stakning är förbjudet. 

Det förslaget gillar inte den norska megastjärnan Petter Northug.

– Det kommer säkert att gå igenom, men Fis skjuter sig själva i foten, säger han till den norska tidningen Dagbladet.

Radiosportens expert Torgny Mogren är även han kritisk.

– Jag tycker det låter lite idiotiskt. Det där med zoner har vi testat en gång, med klassiskt och fritt, och det funkade inte så bra. Då tror jag mer på att hitta en lösning med banorna och deras utformning, säger han, och fortsätter:

– Det känns mer realistiskt.

En annan kritisk person är den svenske förbundskaptenen Rikard Grip:

– Jag förstår ju grundtanken, att man vill bevara den klassiska skidåkningen. Men jag tror att det är väldigt viktigt att man har ett genomtänkt förslag om man ska göra det, för min spontana reaktion är att det låter väldigt bakåtsträvande.

På vilket sätt låter det bakåtsträvande?

– Det får inte begränsa utvecklingen om det blir åkare som blir starkare och bättre på att åka skidor och klarar av att staka. Det viktigaste – och det är en stor utmaning – är att hitta vad som är gränsen mellan klassiskt och skejt.

Anledningen bakom Fis förslag är att förbundet vill bromsa den enorma utvecklingen av stakning som har skett de senaste åren, då flera av dagens åkare har lagt ner mycket energi för att bli bättre på just den saken. Fler och fler åkare börjar nu staka sig igenom klassiska distanser på ovallade skidor, en utveckling som har fått vissa att frukta att den klassiska disciplinen kommer att försvinna till slut.

Fis längdchef Vegard Ulvang motiverar förslaget så här:

– Detta är först och främst ett försök till att se om förbudsszonener säkerställer att klassisk längdskidåkning förblir en idrott där alla tävlar på lika villkor.

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".