Arkivbild på en ung Muhammad Ali.
Arkivbild på en ung Muhammad Ali. Foto: TT.

Muhammad Ali begravs på fredag

Förre presidenten Bill Clinton och skådespelaren Billy Crystal är några av de kända personligheter som ska närvara vid Muhammad Alis begravning på fredag.

Begravningståget ska gå genom gatorna i Louisville enligt Alis eget önskemål.

En talesman för Muhammad Alis familj har redogjort för hur begravningen är tänkt att genomföras. Ali själv hade enligt flera medieuppgifter bestämt i detalj hur den ska ske.

Efter en ceremoni för familjen nu på torsdag ska kistan föras genom födelsestaden Louisvilles gator, bland annat längs Muhammad Ali Boulevard.

Alis önskan ska ha varit att processionen framförs långsamt så att alla som vill får möjlighet att ta farväl, skriver Daily Telegraph.

Själva minnesstunden ska sedan hållas i en idrottsarena med plats för 22 000 åskådare i centrala Louisville. Ceremonin kommer att visas på nätet och bland dem som ska tala återfinns skådespelaren Billy Crystal och förre presidenten Bill Clinton.

– Minnesgudstjänsten kommer att ske enligt muslimsk sed men Muhammad älskade alla människor. Muhammad Ali var folkets mästare och familjen vill bjuda in alla som vill hedra honom, säger familjens talesman Bob Gunnell.

Den trefaldige boxningsvärldsmästaren och en av historiens allra största idrottsmän dog 74 år gammal på ett sjukhus i Scottsdale, Arizona, i lördags morse svensk tid.

Han hade då varit inlagd på sjukhuset i ett par dagar på grund av andningsvårigheter men dödsorsaken anges vara blodförgiftning. Ali led sedan 1980-talet av Parkinsons sjukdom.

– Hans sista timmar tillbringade han med sin familj. Han led inte, säger Bob Gunnell.

Hedrades i hemstaden

I Louisville hedrades boxaren med flaggor på halv stång. Människor samlades utanför hans barndomshem, numera ett museum, för att lämna blommor.

Vid idrottsevenemang runtom i USA, bland annat Stanley Cup-finalen mellan Pittsburgh och San Jose, hedrades han.

Allt från politiker till idrottspersonligheter har förklarat Alis betydelse som såväl idrottsman som medborgarrättskämpe för de svarta i USA, bland andra presidenten Barack Obama:

– Muhammad Ali var den största, punkt. Hans kamp utanför ringen kostade honom titeln. Den skulle ge honom fiender till vänster och höger och skickade honom närapå i fängelse men Ali stod fast vid sin övertygelse, sade Obama som även kontaktade Alis änka för att berätta hur speciellt det var att få se ”mästaren” påverka historien.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".