Ralf Edström och Lasse Granqvist
Ralf Edström och Lasse Granqvist på Råsunda vid landskamp Sverige-Polen 2004. Foto: SVT Bild

Förre SR-profilen: EM 1992 vände den allsvenska publikkrisen

EM-Dokument 1: 1992 - svensk fotbolls stora comeback
25 min

I början av 1990-talet hade herrallsvenskan sitt sämsta publiksnitt på 70 år. Då kom EM på hemmaplan.

– Jag vågar påstå att EM 1992 var vändpunkten för svensk fotboll, säger före detta SR-referenten Lasse Granqvist till Radiosporten och fortsätter.

– En vändpunkt som fortfarande är i stigande. Vi har en allsvenska som publikt sett är som under 50-talet. Det trodde jag aldrig att vi skulle få uppleva.

I början på 1990-talet såg det annorlunda ut. Publiksnittet var det lägsta sedan starten på 1920. Och tron på landslaget var på bottennivå efter VM-fiaskot i Italien.

Men den svenska EM-succén 1992 när landslaget gick till semifinalen och VM-bronsbragden två år senare, fick intresset att återvända.

Bara några år senare hade publiken återvänt till allsvenskan, bland annat med stockholmsderbyn med över 30 000 åskådare.

– Vi hämtar fortfarande mycket kraft från 1992 och EM på hemmaplan. Därifrån har svensk fotboll varit i stigande, inte minst publikmässigt, säger Lasse Granqvist.

Ladda ner reportaget här.
Mer om Herrlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".