Källström mest populär efter Zlatan

Källström näst bäst - Guidetti stora skrällen
1:41 min

Radiosportens sifo-undersökning visar att veteranen Kim Källström är den spelaren som svenska folket rankar högst i landslaget, efter givna stjärnan Zlatan Ibrahimovic. 81 procent tycker att Zlatan är en av de två bästa i landslaget, 24 procent nämner Kim Källström.

Kim Källström, 33, är den näst mest uppskattade spelaren i det svenska landslaget. Det framkommer i den unika sifo-undersökning som företaget TNS Sifo gjort på uppdrag av Radiosporten. Källström debuterade i landslaget 2001 och kommer att avsluta sin karriär i blågult efter EM. 24 procent av de tillfrågade i Radiosportens sifo nämner honom som en av de två bästa.

Zlatan given etta

På första plats finns – föga överraskande – Zlatan Ibrahimovic. Lagkaptenen nämns av 81 procent av de som svarat och undersökningen visar även att hans stöd är extra stort i södra Sverige där 85 procent har med honom i sitt svar. Men samtidigt betyder det att mellan 15 och 19 procent inte tycker att Zlatan Ibrahimovic tillhör Sveriges två främsta.

Richard Henriksson, Radiosportens expert:

– Svårt att tolka det på annat sätt än att det finns de som kanske ogillar honom och därför inte hade med honom. Vi hörde ju Erik Hamrén säga i en intervju häromdagen med frank press att det finns en hel del som hör av sig till honom och vill ha bort Zlatan från landslaget.

En spelare som har anledning att glädjas är John Guidetti. Spanien-proffset har ännu inte etablerat sig i a-landslaget även om karriärens första mål kom i genrepet mot Wales men hos folket åtnjuter han stort förtroende ändå. Trots den lilla erfarenheten av a-lagsspel är han tredje mest uppskattad bland svenskarna, det visar Radiosportens sifo.

”Bara att tacka”

– Tack! Svenska folket är de bästa fansen i EM, säger Guidetti när Radiosporten berättar för honom om undersökningens resultat.

Varför tror du att du är så uppskattad?

– Jag vet inte, jag kan inte svara på det. Man kan bara tacka och fortsätta att försöka göra det bra.

23 procent av de tillfrågade i opinionsundersökningen menar att John Guidetti är en av landslagets två främsta.

Radiosportens expertkommentator Richard Henriksson reagerar på att Guidetti är så högt hållen hos det svenska folket.

– Det som sticker ut här är att John Guidetti får så höga siffror, säger Henriksson och fortsätter:

– Att nästan en fjärdedel har honom med som en av de två bästa ska ju ställas i kontrast till att han av allt att döma inte ens är en del av den svenska startelvan mot Irland i premiären.

Radiosportens sifo-undersökning genomfördes i mitten av maj av företaget TNS Sifo. Drygt 1 500 personer deltog.

 

Mer om Fotbolls-EM 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".