Mats Dahlberg
Mats Dahlberg Foto: Mattias Ahlm

OS-medarbetare: Mats Dahlberg

Mats Dahlbergs största OS-minnen i Rio
3:03 min

Mats Dahlberg kommer bland annat att referera handbollsmatcherna under OS i Rio.

Född/uppvuxen: Född i Västerås. Men med en pappa som jobbade inom KF och var handbollstränare så blev det en del flyttande. Uppsala, Stensätra, Sandviken, Sundsvall, Nässjö, Värnamo, sommarboende i Vik på Österlen innan jag kom till Örebro – och hade inte hunnit fylla 12 då. Så uppvuxen, jag får nog säga Örebro då…

Antal OS som du bevakat/deltagit i? Det här blir mitt 12:e OS. Tidigare 6 vinter och 5 sommar. Det kunde varit ett till, men jag tackade nej till Albertville eftersom vi hade tre småbarn hemma.

Vad blir din uppgift under spelen i Rio? Jag kommer i första hand att kommentera handboll, men taekwondo och judo faller också på min lott. Jag kommer också att finnas med på ett hörn runt fotbollen. Men vis av erfarenheten så vet jag att det kommer att dyka upp dom mest skiftande uppdragen beroende på hur det går i sporterna och hur vi ska kunna bemanna så att det blir så bra som möjligt för lyssnarna.

Vad ser du mest fram emot under OS? Handboll är ju min sport. Där har jag både varit spelare och tränare på hög nivå och varit domare. Så jag kan sporten inifrån, så att säga. Kul att både damer och herrar finns med igen. Sedan är jag lite spänd på Elin Johanssons revansch i taekwondo. Såg henne bli bortdömd i London.

Vilken svensk idrottare tror du har störst chans att ta hem en guldmedalj? Tråkigt svar, men Sarah Sjöström är väl den som floppar mest om hon inte tar sitt guld. Men känslan är att damernas handbollslag har en väldigt bra medaljchans, kanske inte guld men absolut spel om medaljer. Sedan blir det sällan som man tänkt sig på ett OS, så en svensk guldmedalj kan komma i snart sagt vilken gren som helst.

Ditt bästa sommar-OS-minne? Oj, det finns så många. Men ett udda minne är handbollsturneringen i Sydney som var lite speciell när jag fick sitta precis bakom mål och referera. Som gammal handbollsspelare och även domare så blev det en del gestikulerande när övertrampsmål godkändes. I en av Sveriges matcher, vill minnas att det var mot Spanien i semifinalen, så tittade domarna på mig. I pausen snackade vi lite, dom var ryssar och tyckte det var lite spännande att jag kunde kommunicera hjälpligt på deras språk (läste ryska tre år på gymnasiet). När dom fick klart för sig att jag också varit domare så kollade dom alltid på mig och mitt gestikulerande. Pekade jag på övertramp så blåste dom. Sverige gick f ö till final, fast mina ”domslut” var förhoppningsvis inte avgörande…

Ditt sämsta sommar-OS-minne? Svenska idrottare som misslyckas – eller ska vi kanske säga inte lyckas leva upp till det dom tänkt – är alltid trist. Anna Lindberghs tårar i Aten när hon bara blev 19:e och inte gick vidare, Elin Johansson i London och en elak kommentar från en kollega är bara ett par.

Men sämst är väl bomben i Atlanta. Jag och Lasse Grankvist skickades iväg mitt i natten (bomben small 01.20) med varsin mobiltelefon och rapporterade hem om poliser, ambulanser, helikoptrar, blåljus, kaos, skadade och två döda. Plötsligt kom en kille fram och frågade om han fick låna min mobil och ringa hem till mamma. Okey, sa jag. Om jag får banda det du säger. ”Hi ma, this is Eric. I´m alive”. Med dom orden i bandaren sprang jag tre kilometer hem i den mörka Atlanta-natten, väckte en tekniker som spelade över det till Stockholm. Den natten blev det ingen sömn.

Varför ska man följa OS med Radiosporten? Egentligen skulle man väl vända på frågan – varför ska man inte följa OS i Radiosporten? Det är ju där man får höra kunniga och pålästa reportrar i olika idrotter bollas runt av våra ankare i studion. Man kan lyssna till experter som kan klargöra varför det blir som det blir. Får bra ljudupplevelser tack vare hängivna tekniker. Får inblickar om livet utanför arenorna. Helt enkelt den underhållning som Radiosporten stått för år efter år.

Nu är det ju dessutom mycket tävlande när dom flesta svenskar ligger och sover. Men har du radion på som sällskap så kan du somna in tryggt och vakna till ibland när en upphetsad radioreporter skriker till att det är medalj på gång. Skulle du ändå missa något så kommer våra sammanfattning på morgonen att fylla i luckorna. Fas thelst tar du förstås semester under OS-veckorna, vänder på dygnet, förlänger grillkvällen eller käkar kräftor mitt i natten med Radiosporten som sällskap. Går till sängs fram på morgonkvisten och är med oss nästa tävlingsdag. Och nästa. Och nästa…

Mer om OS-medarbetare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".