Frida Eldebrink.
Frida Eldebrink. Foto: Nora Lorek / TT

Eldebrink om WNBA: ”Spelstilen är mycket mer individuell”

Frida Eldebrink: ”Har spelat i Tjeckien, Spanien, Frankrike, Ryssland...”
11 min

Frida Eldebrink som spelar i San Antonio Stars i WNBA i sommar lägger nu till USA till alla de länder hon varit proffs i.

– Jag har spelat i Tjeckien, Spanien, Frankrike, Ryssland, Turkiet och så nu USA. Sex länder blir det väl, säger Eldebrink till Radiosporten.

– Jag trivdes bäst i Spanien, i Madrid, för jag älskade maten och kulturen där, säger Eldebrink.

Frida var ju med om succén för det svenska damlandslaget i U18 EM och U19 VM, där hon utsågs till turneringens mest värdefulla spelare. Nu är hon tillsammans med sin tvillingsyter Elin och Lollo Halvarsson våra största kvinnliga basketexporter. Hur stort deras genombrott är förstår man när man frågar om hon drömde om att bli basketproffs som liten:

– Det fanns inga utlandsproffs när jag var yngre, då tänkte man mer på college...då visste jag inte att man skulle kunna leva bra på att bli proffs.

”Alla vill skjuta och göra poäng”

När Radiosporten träffar henne kommer hon till Staples Center där hennes San Antonio Stars möter Los Angeles Sparks. Det är mycket folk som sjunger med och leker på jumbotronen. Frida kommer in i matchen men får, precis som Farhiya Abdi som var i Los Angeles förut, uppleva hur svårt det är att få speltid. Jobbigt även om hon visste om det.

Jag visste att det var svårt i och med att Farhiya inte fick spela och flera européer som var jättebra blivit cuttade här och inte ens fått spela i WNBA.

En av dom som inte fick en plats var Fridas syster Elin vilket var en besvikelse för dom båda.

När Frida kommer in i matchen inleder hon med en perfekt assist, vilket hon genast får skäll för. Hon borde ha skjutit själv. Hon peppar andra i laget och faktum är att hennes inhopp på sex minuter lyfter hela laget. Hon är en lagspelare till skillnad från dom andra och hon beskriver spelet i USA så här:

– Spelstilen är mycket mer individuell. Alla vill skjuta, alla vill göra poäng. I Europa är det mycket mer lagspel. Här ska man scora på alla moves man gör.

”Vill ha ett SM-guld innan jag slutar”

I USA är många städer inga riktiga städer. Det är utspridda förorter där man måste ha bil för allt och så är det också i San Antonio, vilket tar ett tag att vänja sig vid.

Frida kom hit från Ryssland där hon inte trivdes så bra eller fick spela särskilt mycket. Hon fick inte spela på den position som hon ville utan fick spela pointguard om hon fick spela alls.

– Det var tufft, men när man får lite distans kommer det kännas bättre än det gör just nu.

Vad vet då Frida om vart hon ska härnäst?

Jag vet inte vart jag ska spela efter detta men Sverige får vänta. Jag vill spela i Euroleague men när jag är klar där ut i Europa kommer jag hem. Jag vill ha ett SM guld innan jag slutar.

Om det blir en till sommar i USA vet hon inte än.

– Det beror på hur det går här och hur det känns efter nästa Europeiska säsong.

Mer om Basket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".