Björn Hellberg är sommaren 2016 på plats för att följa Wimbledon för 50:e året i följd. Till höger syns två av turneringens största genom tiderna: Björn Borg och Martina Navratilova.
Björn Hellberg är sommaren 2016 på plats för att följa Wimbledon för 50:e året i följd. Till höger syns två av turneringens största genom tiderna: Björn Borg och Martina Navratilova. Foto: TT. Collage: SR.

Hellbergs 50:e Wimbledon på plats

Björn Hellbergs främsta Wimbledon-minnen: "Lika entusiastisk i dag som 1967"
12 min

Årets Wimbledon-turnering blir tennisoraklet Björn Hellbergs 50:e i följd som han följer på plats.
Här delar han med sig av 50 år av tennisminnen knutna till världens främsta tennisturnering.

– Jag kommer ihåg den här högtidliga känslan när jag gick in i helgedomen där och jag fick en rivstart. Den allra första matchen jag såg förlorade titelhållaren Manuel Santana mot Charlie Pasarell från USA, så det blev en knall med en gång, berättar Björn Hellberg för Radiosporten inför 2016 års upplaga av Wimbledon.

Hellberg, 71 år, bevakade under flera år Wimbledon som journalist. Bland annat åt Sveriges Radio och Radiosporten. Han har inte missat en enda dags spel under dessa 50 Wimbledon-upplagor.

– Förut kunde jag skriva åt 10-12 tidningar, skriva olika versioner om samma match. För Radiosporten har jag jobbat mer eller mindre sedan 1960 då jag räknade dubbelfel åt Sven Jerring.

– Sedan har jag jobbat mycket med Tommy Engstrand och framför allt med Mats Strandberg. Vi var på plats under Borgs era och även under Edberg-epoken. Det har varit ett privilegium att få arbeta med Radiosporten under alla dessa år.

Och ditt tennisintresse, det är kvar efter alla dessa år?

– Ja, jag har kvar entusiasmen och nyfikenheten. Det är väldigt viktigt. Den dagen man säger att det här jag jag varit med om förut, det är ingenting... Då ska man lägga av tycker jag.

– Jag är precis lika entusiastisk i dag som jag var första gången jag kom till Wimbledon 1967. Jag är glad över att jag fortfarande kan ha den här lite barnsliga nyfikenheten, hur ska det gå? Vem kommer att vinna?


Hellbergs tre favoritspelare under sina 50 Wimbledon-turneringar:

  • Rod Laver, Australien
  • Pete Sampras, USA
  • Roger Federer, Schweiz

– De tre är tjusiga ambassdörer för sporten, alltid sportsliga och spelar en elegant tennis alla tre.

Mer om Tennis

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".