OS-medaljbarometern: Elin Johansson rasar på listan

6:33 min

Med 52 dagar till OS i Rio listar Radiosporten Sveriges tio största medaljhopp. Vi har också gått igenom svenskarnas chanser i de olika OS-grenarna.

Radiosportens medaljbarometer listar Sveriges tio främsta medaljhopp inför OS i Rio.

Den här gången har det hänt en del. Det stabila toppnamnet Elin Johansson faller rejält på listan och lägger sig på nionde plats efter en svag period.

Mountainbike-cyklisten Jenny Rissveds och skeet-skytten Marcus Svensson är nya på listan, samtidigt som Anna Laurell Nash och medleylagkappslaget i simning lämnar topp-10.

En ny lista presenteras varje månad. Siffran inom parentes är placeringen på förra månadens lista. NY = ny på listan. ÅT = tillbaka på listan.

 1. (1) Sarah Sjöström - simning
  Förväntningarna är skyhöga på Sveriges största guldhopp. Och inte blev kraven på Sarah Sjöström mindre av succén på EM i London i maj. Tre guld på tre starter och supertider trots att hon inte var formtoppad. Hon tog två VM-guld, fem medaljer och slog världsrekord i Kazan 2015 och är storfavorit till guldet på 100 meter fjärilsim, men har tre till chanser under OS. I Rio ska hon ta sin första OS-medalj.
 2. (2) Emma Johansson – cykel
  Hon inledde året på ett imponerande vis och rankas som världsetta. Emma Johansson vann Baskien runt och var centimeter från att vinna klassiska Flandern runt.
 3. (4) Sofia Mattsson - brottning
  Under våren har hon vunnit sitt femte EM-guld, i överlägsen stil. Hon är näst bäst i världen i en viktklass som totalt domineras av japanskan Saori Yoshida. Det kan vara dags för ett tronskifte i Rio.
 4. (3) Josefin Olsson - segling
  Vann världscupfinalen i Laser Radial i höstas och nyligen blev hon tvåa i världscuptävlingen på Franska Rivieran. Hon blev femma på VM ifjol men i år har hon tagit EM-silver, i en tävling där hon slog den regerande olympiska mästaren.
 5. (7) Lisa Ericson och Hanna Klinga – segling
  49:er-seglarna vann sin första världscuptävling ihop, när de var bäst på Franska Rivieran i maj. Även i världscuptävlingen i Miami blev det pallplats, däremot blev VM i februari en rejäl flopp med en 20:e plats. Under För-OS i fjol blev det en tredjeplats, i samma vatten som seglingen kommer att avgöras i sommar. Duon siktar på guld i Rio.
 6. (10) Marcus Nyman – judo
  Vann en Grand Slam-titel under våren och tog hem bronset på prestigefyllda Masters. Under våren har han tagit fem medaljer på stora tävlingar. På EM blev det en bronsmedalj.
 7. (6) Petter Menning - kanot
  Har tränat tungt och bra i Florida under vintern och är tillbaka i Sverige. Är inte i toppform just nu och har haft mindre ryggproblem. Han tog en bronsmedalj på 200 meter under VM i Italien 2015. Han har även vunnit VM-guld och VM-silver på distansen tidigare.
 8. (ÅT) Jenny Rissveds – mountainbike
  Blev tvåa i världscuptävlingen i Tyskland, trots att hon kraschade på första varvet och skadade både finger och knä. Blev trea på För-OS förra året.
 9. (5) Elin Johansson - taekwondo
  Rasar på listan. Åkte ur redan i första omgången på EM i maj. Men hon är fortfarande rankad tvåa i världen. Utmanas nu av nyblivna EM-silvermedaljören Nikita Glasnovic om vem som är Sveriges största taekwondo-hopp i OS.
 10. (NY) Marcus Svensson - skytte
  Är rankad trea i världen i skeet efter världscupsegern i Rio i våras. Sverige har ett starkt lag eftersom även Stefan Nilsson nyss vunnit en världscuptävling

Ut från listan: Lagkappslaget 4x100 meter medley damer (7), Anna Laurell Nash – boxning (9)

Gren för gren: Så är läget för svenskarna

Badminton 

Svenskt deltagande i sporten: Henri Hurskainen är uttagen av SOK

Medaljchans: Nej

Henri Hurskainen tog sig något oväntat till OS igen. Rankad 49:a i världen.

Basketboll 

Svenskt deltagande: Nej

Bordtennis 

Svenskt deltagande: Herrlaget är uttaget av SOK, Li Fen, Matilda Ekholm, Pär Gerell och Kristian Karlsson är uttagna i singel

Medaljchans: Liten

Pär Gerell vann OS-kvalet i Halmstad och får spela singel i sitt tredje OS. Även Kristian Karlsson är uttagen i singel. Tillsammans med Mattias Karlsson kommer de utgöra det svenska laget. Sverige gjorde ett bra Lag-VM, men slogs ut av Kina i kvartsfinal. Pär Gerell tog Sveriges första singelmedalj på 15 år under EM i Ryssland under hösten 2015. Han är 30:e på rankingen. Bästa svensk är Kristian Karlsson (27:a). På damsidan har både Li Fen och Matilda Ekholm kvalat in till OS och blivit uttagna av SOK. Den f.d. europamästaren Li Fen är rankad 45:a i världen och Matilda Ekholm på 51:a plats.

Boxning 

Svenskt deltagande: Anna Laurell Nash är uttagen av SOK.

Medaljchans: Ganska stor.

Anna Laurell Nash kvalat in efter att ha tagit sig till final i OS-kvalet i 75-kilosklassen. Hon vann VM-guld 2001 och 2005. I OS är det 12 deltagare och chansen till medaljmatch är stor med rätt lottning, i OS får dessutom fyra boxare medalj. 36-åriga Laurell Nash tog silver under Europeiska spelen i fjol.

Brottning 

Svenskt deltagande: Sofia Mattsson, Johanna Mattsson, Jenny Fransson, Henna Johansson, Zakarias Berg, Johan Eurén och Fredrik Schön är uttagna.

Medaljchans: Stor

Sofia Mattsson vann EM-guld i mars, det var hennes femte EM-guld och hon tog det i överlägsen stil. Under VM i Las Vegas blev det silver för Sofia Mattsson efter finalförlust mot närmast oslagbara Saori Yoshida (tre OS-guld och 13 VM-guld i rad!). Även Johanna Mattsson och Jenny Fransson fixade svenska OS-platser under VM. Henna Johansson har också säkrat en plats efter att ha tagit sig till final i OS-kvalet i maj. Zakarias Berg och Fredrik Schön har också klarat OS-kvalet, och redan fått klartecken av SOK. London-medaljören Johan Eurén har varit skadad och opererades nyss igen, men är ändå det största hoppet på herrsidan. Han vann OS-kvaltävlingen i 130-kilosklassen i Istanbul i maj. Han tog EM-brons i comebacken i mars.

Bågskytte 

Svenskt deltagande: Förmodligen inte

Medaljchans: Nej

Ingen svensk har kvalat in till OS och få platser återstår. Jonas Andersson tog sig till tredje omgången i förra årets VM i Köpenhamn, inte tillräckligt bra för en OS-plats. Nu återstår några få platser som ska delas ut i maj och juni 2016.

Cykel 

Svenskt deltagande: Emma Johansson, Emilia Fahlin och Sara Mustonen är uttagna av SOK. Jenny Rissveds är uttagen i mountainbike.

Medaljchans: Stor

Emma Johansson bär svensk landsvägscykel på sina axlar. Hon raknas som världsetta. Under VM, som avgjordes under hösten, blev hon femma efter en spurtstrid. Hon har haft en lysande säsongsinledning med seger i Baskien runt, knapp förlust i spurtstrid i Flandern runt (där hon blev tvåa) och pallplats i den första deltävlingen i damernas nya världstour. I Rio får ”Silver-Emma” en sista chans att bli ”Guld-Emma”, därefter avslutar hon sin karriär. På herrsidan skulle Tobias Ludvigsson mycket väl få en plats i linjeloppet, om SOK väljer att ta ut honom på framtidskriteriet. I mountainbike är Jenny Rissveds ett stort hopp, under För-OS i Rio i oktober tog hon en bronsmedalj. Rissveds vann den totala världscupen i U23-klassen och tog ett brons på U23-VM. Under EM i Huskvarna i maj blev det silver i U23-klassen och i världscupen har hon en andraplats.

Fotboll 

Svenskt deltagande: Dam- och herrlaget.

Medaljchans: Ganska liten

Sveriges damlandslag vann OS-kvalet och är återigen klart för ett OS-slutspel. Sverige har fått en ganska gynnsam lottning och möter Brasilien, Kina och Sydafrika i gruppspelet. Mycket talar för att Sverige slipper svåra lag som USA och Frankrike i en eventuell kvartsfinal och därför är chansen till medaljmatch stor. Herrarna är också kvalificerat efter U21-EM-guldet. Sverige ställs mot Colombia, Nigeria och Japan. Två av matcherna spelas i djungelstaden Manaus, vilket många ser som en nackdel för Sverige. Det finns en del oklarheter kring den olympiska fotbollsturneringen, eftersom den avgörs under dagar som inte är ”FIFA-datum”. Det innebär att klubbarna inte är skyldiga att släppa spelare till landslagen. En annan svårighet är att Fotbolls-EM avgörs samma sommar och frågan är om Sveriges största stjärnor klarar av att dubblera.

Friidrott 

Svenskt deltagande: Khaddi Sagnia, Angelica Bengtsson, Daniel Ståhl, Meraf Bahta, Sara Lahti, Michaela Meijer och Melker Svärd Jacobsson uttagna av SOK.

Medaljchans: Ganska stor

Abeba Aregawis dopningsfall sänker förväntningarna på friidrottstruppen rejält. Under VM i Peking i somras tog Sverige noll medaljer, men Angelica Bengtsson blev fyra i stavfinalen. Under inomhussäsongen var hon nära att höja sitt svenska rekord. En skada i handen fortsätter dock att irritera. Nu har hon flyttat hem och tränas återigen av sin far. Daniel Ståhl har inlett utomhussäsongen oerhört starkt och var bara femton centimeter från sitt personliga rekord i säsongsdebuten. Resultatet hade räckt till medalj i VM 2015. Andra intressanta namn inför Rio är Khaddi Sagnia (VM-final 2015) och Michel Tornéus (OS-fyra 2012, IEM-guld 2015). Susanna Kallurs comeback på tävlingsbanan tänder ett hopp om att även hon ska ta sig till Rio. Ett stort antal svenska friidrottare har redan klarat kvalgränsen till OS, men måste också ta sig igenom SOK:s nålsöga.

Fäktning 

Svenskt deltagande: Nej.

Emma Samuelsson blev överraskande nog silvermedaljör på VM i somras, men hon får inte chansen att ta medalj i Rio. En mycket besviken Emma Samuelsson lyckades inte kvala in i den sista kvaltävlingen. Sverige misslyckades dessutom med att kvala in ett lag.

Golf 

Svenskt deltagande: Henrik Stenson och Anna Nordqvist är uttagna av SOK.

Medaljchans: Ganska stor

Henrik Stenson (sjua) och David Lingmerth (22:a) finns med bland de 60 som just nu är på OS-kvalplats. Stenson opererade menisken i högra knäet i början på december och har gjort comeback. I Abu Dhabis Europatourtävling blev han trea i återkomsten. I årets första major (US Masters) blev han 24:a. Förra säsongen slutade han på andra plats i PGA-slutspelet och framstår som ett klart medaljhopp inför OS. I januari var David Lingmerth nära sin andra PGA-seger i karriären, men förlorade särspelet. Anna Nordqvist (12:a) och Pernilla Lindberg (30:e) finns med bland de 60 som just nu har OS-plats på damsidan. Nordqvist vann nyss LPGA-tävlingen i New Jersey och slutade tvåa på Bahamas tidigare under säsongen. I årets andra major (LPGA-mästerskapen) hade hon tätkänning men slutade åtta.

Gymnastik 

Svenskt deltagande: Emma Larsson är uttagen av SOK

Medaljchans Nej

Jonna Adlerteg har skadat knäet och missar OS. Däremot har 17-åriga Emma Larsson klarat OS-kvalgränsen, trots lårskada och sjukdom. Hon är uttagen på framtidskriteriet, för att ”se och lära”.

Gång

Svenskt deltagande: Perseus Karlström är uttagen av SOK

Medaljchans: Nej

Perseus Karlström vann EAAF-tävlingen i Podebrady, Tjeckien, på personligt rekord. Han har även blivit 6:a på IAAF Race Walking Challenge i februari. Senaste gången Sverige hade med en gångare i OS var i Atlanta 1996. 

Handboll 

Svenskt deltagande: Dam- och herrlaget

Medaljchans: Ganska liten

Damerna, som tog EM-brons 2014, slogs ut redan i åttondelsfinal under VM i december, värdnationen Danmark blev en för tuff motståndare. Men damerna tog sig till OS via kvalet. I OS får damerna möta Nederländerna, Frankrike, Ryssland, Argentina och Sydkorea i gruppen. Herrarna lyckades också kvala in, efter ett dramatiskt kval på hemmaplan där de avslutade sekunderna mot Spanien avgjorde. Herrarna kommer att ställas mot Polen, Slovenien, Brasilien, Tyskland och Egypten. Men Jonas Källsman har tackat nej och Niclas Ekberg är skadad och missar OS.

Judo 

Svenskt deltagande: Mia Hermansson, Marcus Nyman, Robin Pacek och Martin Pacek är uttagna av SOK.

Medaljchans: Ganska stor

Martin Pacek är fyra på världsrankingen i -100 kg och ser just nu ut som ett litet medaljhopp. Men i fjolårets VM slogs han ut i åttondelsfinalen. Marcus Nyman har haft en stark vår och kliver han fram som ett medaljhopp. Han vann en Grand Slam-titel nyss och tog medalj på Masters. På EM blev det en bronsmedalj och han rankas som femma i världen.

Kanot 

Svenskt deltagande: Petter Menning, Linnea Stensils, Sofia Paldanius och Karin Johansson är uttagna av SOK.

Medaljchans: Stor

Petter Menning tog en bronsmedalj på 200 meter under VM i Italien i somras. Han har även vunnit guld och silver på distansen tidigare. Den senaste tiden har han haft små ryggproblem, men det ska inte vara någon fara. Snart väntar EM. Veteranen Sofia Paldanius har varit skadeförföljd men lyckades till sist kvala till OS tillsammans med Karin Johansson på K2 500 meter. Även Linnea Stensils har fått klartecken av SOK på K1 200 meter.

Landhockey 

Svenskt deltagande: Nej

Modern Femkamp 

Svenskt deltagande: Nej

Ridsport 

Svenskt deltagande: Lagen i dressyr, hoppning och fälttävlan är uttagna av SOK.

Medaljchans: Liten

Sverige saknar topphästar till de meriterade hoppryttarna, när nu transfer-fönstret stängt. Den stora profilen Rolf-Göran Bengtsson har ingen stjärnhäst och är inget medaljhopp i nuläget. Henrik von Eckermann får inte rida sin Cantinero i OS, trots att det såg ljust ut. Douglas Lindelöw fick inte behålla Casello. Dessutom har det varit full cirkus kring förbundskaptensfrågan. 2015 års olika EM i dressyr, fälttävlan och hoppning visade att Sverige är en bit från medaljerna just nu. Tinne Wilhelmsson Silfvén och Don Auriello är rankade sexa i dressyr, Patrik Kittel med Deja är nia.

Rodd 

Svenskt deltagande: Anna Malvina Svennung är uttagen av SOK.

Medaljchans: Nej

Anna Malvina Svennung blev sjua på 2000 meter på VM i somras och såg därmed till att ge Sverige en OS-plats. Nu har hon även fått klartecken av SOK.

Rugby 

Svenskt deltagande: Nej

Segling 

Svenskt deltagande: Josefin Olsson, Max Salminen, Lisa Ericson/Hanna Klinga och Anton Dahlberg/Fredrik Bergström är uttagna av SOK.

Medaljchans: Stor

I det omtalat smutsiga Rio-vattnet finns stora förhoppningar. Fem svenska båtar har redan nu kvalat in till OS. Det stora medaljhoppet Josefin Olsson blev tvåa på EM i år men missade medalj på VM i november, hon hade medaljläge men slutade femma. Tidigare under hösten 2015 vann Josefin Olsson världscupfinalen i Laser Radial, hon visade också sin kapacitet när hon knep silvret under VM 2014. Under För-OS 2015 var det Hanna Klinga/Lisa Ericson i 49erFX som lyckades bäst, med ett brons. Den duon lyckades inte lika bra på VM. Under 2016 har de lyckats vinna sin försa världscuptävling. Max Salminen, som vann OS-guld i London, har också fixat en OS-plats för Sverige. Han slutade femma på VM i november, nära en bronsmedalj. För OS-klara 470-seglarna Dahlberg/Bergström blev det ”bara” en niondeplats i VM i februari. Jesper Stålheim vann EM-guldet i Laser Radial i mars.

Simhopp 

Svenskt deltagande: Nej

Medaljchans: Nej

Simning 

Svenskt deltagande: Sarah Sjöström, Jennie Johansson, Louise Hansson, Sophie Hansson, Michelle Coleman, Ida Marko-Varga, Ida Lindborg, Stina Gardell, Simon Sjödin, Erik Persson och lagen på damernas lagkapper (4x100 frisim/medley och 4x200 frisim) är uttagna av SOK

Medaljchans: Jättestor

Sarah Sjöström är Sveriges största OS-hopp just nu. Under EM i maj var hon inte formtoppad, men gjorde ändå supertider och vann tre av tre distanser. Hon har redan varit nära världsrekord och ser närmast oslagbar ut på 100 meter fjäril. Under VM i Kazan 2015 blev det två guld och ytterligare tre medaljer. Kortbane-EM i december blev också en stor succé med tre guld. Under OS blir 100 meter fjärilsim men även 200 meter frisim stora guldchanser. Hon ska även simma 50 och 100 meter frisim. I den svenska simtruppen finns också Jennie Johansson, som vann VM-guld på 50 meter bröstsim, en gren som inte finns med på OS-programmet. I Rio är det den dubbla distansen som gäller för Jennie och på den distansen har hon redan putsat sitt svenska rekord i år. I Rio ingår hon också som en viktig pusselbit i den för svensk del mycket intressanta medleylagkappen (svenskt silver i VM). Therese Alshammar siktar på sitt sjätte OS men är ännu inte uttagen på 50 meter frisim, EM i London visade att hon har en bra bit upp till gammal god form.

Skyttesport 

Svenskt deltagande: Håkan Dahlby, Stefan Nilsson och Marcus Svensson är uttagna av SOK

Medaljchans: Ganska stor

I skeet är Marcus Svensson rankad trea i världen efter segern i världscuptävlingen i Rio i våras, under 2015 var han tvåa i en världscuptävling men missade VM efter sjukdomsproblem - och under världscupfinalen i oktober blev han sist av de tolv. I samma gren tog Stefan Nilsson nyligen hem segern i världscuptävlingen i San Marino. Han tog silver i Europeiska spelen och på VM hade han tätkänning, men tappade på slutet och blev 23:a. Lerduve-skytten Håkan Dahlby, 50 år, hade gett upp OS-drömmen, när SOK plötsligt kom med en Rio-biljett. Han får platsen som luftgevärskytten Michaela Arvidsson, 22 år hade fixat åt Sverige. Under förtävlingarna i Rio var Dahlby åtta. Han tog silver på EM förra året och visade under London-OS att han presterar bra på mästerskap.

Taekwondo 

Svenskt deltagande: Elin Johansson (67 kg), Nikita Glasnovic (57 kg)

Medaljchans: Stor

Efter Grand Prix-finalen i Mexiko City slutade Elin Johansson tvåa på OS-rankningen. Hon är fortsatt rankad tvåa i världen men åkte ut i första omgången på EM i maj. Elin Johansson tog brons på Europeiska spelen 2015. Nikita Glasnovic är just nu den formstarkaste svenskan och tog silver på EM, hon är trea på världsrankningen i sin viktklass.

Tennis 

Svenskt deltagande: Johanna Larsson är uttagen av SOK

Medaljchans: Minimal

Johanna Larsson klarade den internationella kvalgränsen och fick klartecken från SOK, något som förvånade många. Johanna Larsson har haft en del skadeproblem, är bättre på grus än det hardcourt-underlag som används i Rio och är rankad 55:a i världen.

Triathlon 

Svenskt deltagande: Lisa Nordén är uttagen av SOK.

Medaljchans: Liten

Lisa Nordén gjorde succé under OS i London och vann Radiosportens Jerringpris. Efter många skador är hon nu på väg tillbaka. I VM-premiären i Abu Dhabi i mars slutade hon tia – hennes bästa resultat sedan 2012. Det räckte för att SOK skulle ta ut henne. Banan i Rio sägs passa henne också. Lisa Nordén rankas som 62:a på OS-kvalrankingen.

Tyngdlyftning 

Svenskt deltagande: Nej

Volleyboll 

Svenskt deltagande: Nej

Medaljchans: Nej

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista