collage 10 guldfavoriter i OS
OS kanske klaraste medaljplockare. Foto: Collage SR/TT.

Här är OS 10 största guldfavoriter

3:43 min

De åker till OS och ingen förväntar sig annat än seger. Radiosporten listar Rios tio säkraste guldmedaljörer.

Alla guld sedan Seoul-OS 1988, Ljusår före tvåan på världsårsbästalistan och trippla världsrekordhållare – Det är bara några av meriterna hos idrottarna på Radiosportens lista över de tio största favoriterna i Rio*(Ingen inbördes ranking är gjort).

Lyssna på alla kandidater längre ned i artikeln.

1. Sydkoreas bågskyttelag (damer)

Till Olympiaden i Seoul 1988 infördes lagtävlingen i bågskytte på schemat. Hemmanationen Sydkorea storsatsade, det gav resultat – i bågskytte.

Både herr- och damlaget vann guld och sedan dess har Sydkorea varit en stormakt i sporten. 8 individuella OS-guld och damlaget har vunnit samtliga lagtävlingar i OS.

OS-guld: 7 (1988, 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012).

VM-guld: 12.

Final i Rio: Söndag 7 augusti.

2. Katie Ledecky,USA, simning

I London-OS 2012 vann hon guld på distansen 800 meter frisim – bara 15 år gammal. Nu är hon 19 år och en fullfjädrad superstjärna. Rapporter gör gällande att de amerikanska herrarna har svårt att hänga med Ledecky på träningspassen.

På favoritdistansen är hon hela 12 sekunder före tvåan på världsårsbästalistan. Men även på kortare distanser är hon en guldfavorit. Dels över 400 meter fritt, men också på 200 meter. Där ju svenska hoppet Sarah Sjöström har den bästa tiden i år.

Ett hårt möte att vänta, men många förhandstips ligger ändå på Ledecky. Många tror att hon kan bli hela OS största medaljdrottning.

Ålder: 19.

OS-guld: 1 (800 meter frisim - 2012).

VM-guld: 9.

Framträdanden i Rio: Försök/semi/final 400 m fritt - 7-8 augusti. Försök/semi/final 200 m fritt - 8-10 augusti. Försök/final 800 m fritt - 11-13 augusti.

3. Vincent Hancock, USA, skytte (skeet)

27-åringen är dubbel regerande OS-mästare efter segrar i både Peking och London. Den tidigare arméskytten tog permanent permission för att satsa allt på skyttet och grenen skeet, en typ av lerduveskytte.

Enligt vår svenske skytt i Rio – veteranen Håkan Dahlby är Hancock en otroligt disciplinerad och målmedveten idrottare. Dahlby har även hälsat på hemma hos Hancock i Texas och kan berätta om en djupt religiös man som sätter sin tillit hos gud när det gäller prestationen.

Att ha med en idrottare i skyttet med sina otroligt små marginaler kan kännas som en chansning. Men eftersom Rio även går under namnet "Guds stad" tror vi att just det kan ta Vincent Hancock till sitt tredje raka OS-guld.

Ålder: 27.

OS-guld: 2 (2008,2012).

VM-guld: 1.

Framträdanden i Rio: kval - 12 augusti. Final - 13 augusti.

4. Usain Bolt, Jamaica, sprint

Inte mycket behövs sägas om blixten från Jamaica och mest troligt är Usain Bolt hela Rio-OS klarast lysande stjärna.

Histioren känner du säkert till, men för formalitetens skull ska du nu bli påmind:

Tre världsrekord i Peking-OS 2008 och guld på 100 och 200 meter samt i stafetten över 4X100 meter. Följetongen fortsatte i VM i Berlin året efter, men nya världsrekord på 100 och 200 meter. I London 2012 fortsatte showen när Bolt återupprepade bedriften med att ta hem löpartrippeln.

Men till 2016 och OS är Usain Bolt ett större frågetecken än någonsin förut. Han har tävlat sporadiskt och missade jamaicanska OS-uttagningarna. Men med en fribiljett är ändå Bolt-showen på plats i Rio. Återstår att se om frågetecknet kan rätas ut.

Ålder: 29.

OS-guld: 6 (3 st 2008, 3 st 2012).

Vm-guld: 11.

Framträdanden i Rio: Försök/semi/final 100 m - 13-15 augusti. Försök/semi/final 200 m - 16-19 augusti. Försök/Final 4X100 m - 18-20 augusti.

5. Kinas bordtennislag (herr och dam)

En solklar favorit. Bordtennis är Kina och Kina är bordtennis. Blir det inte OS-guld här utlyses troligen 30 dagars landssorg i Kina, där bordtennis mer eller mindre får anses som religion.

24 av 28 möjliga guldmedaljer säger väl nästan allt. Där vår svenske legendar – J-O Waldner en av få att ta sig över den kinesiska bordtennismuren.

Även individuellt lär det, som vanligt, bli en diger medaljskörd för Kina. Toppfyra på herrarnas världsranking är från Kina. På damsidan är de tre första kinesiskor, men världsettan Liu Shiwen får inte åka till Rio. Hon anses nämligen vara för ojämn.

OS-guld: 24 (lag, singel, dubbel både herr och dam).

VM-guld: 36 (lag både herr och dam).

Finaler i Rio: 16-17 augusti.

6. Lisa Carrington, Nya Zeeland, Kanot

Kanotsprintens största stjärna kommer från Nya Zeeland. Lisa Carrington tog OS-guld i disciplinen K1 200 meter i London och det blev startskottet på en meriterande segerlista.

Tre raka VM-guld, lägg där till ett guld i K1 500 meter. Distansen som Carrington satsar lika mycket på i Rio.

Konkurrensen är hård och mycket kan hända på kanotens korta distanser, men Lisa Carrington paddlar ändå upp på Radiosportens lista. Men själv vill hon dra ned medaljförväntningarna. I en intervju i nya zeeländsk TV säger hon inte ser OS-titeln som sin att försvara, utan som alla deltagares att vinna.

Ålder: 27.

OS-guld: 1 (2012).

VM-guld: 5.

Framträdanden i Rio: Försök/semi/final K1 200 m - 15-16 augusti. Försök/semi/final K1 500 m - 17-18 augusti.

7. USA:s basketlag (herr och dam)

Ska man tro några av bettingbolagen är USA:s båda basketlag i OS något man inte ska sätta slantarna på om man vill vinna storkovan. Med odds strax över en gånger pengarna landar både dam- och herrlagen som Rios största favoriter när det gäller lagbollsport.

Ända sedan NBA-proffsen tilläts i OS (Barcelona 1992) har det amerikanska landslagen kallats "Dream team", och det med rätta.

Men till årets turnering har "nej tack" duggat tätt från herrstjärnorna. Hela sportens ansikte utåt och nyblivne NBA-mästaren i Cleveland Cavaliers  – Lebron James är inte med. Det samma gäller hans finalkombatant Steph Curry från Golden State Warriors.

Men det ska ändå inte hindra. "Stjärnor" finns det nämligen gott om i NBA. Kevin Durant, Klay Thompson, Kyrie Irving och Carmelo Anthony är bara några av dom som är på plats i Rio.

OS-guld: 21 (både herr och dam).

VM-guld: 5 (herrar, USA:s damer har aldrig vunnit VM).

Slutspel och finaler i Rio: Kvartsfinaler - 16-17 augusti. Finaler - 20-21 augusti.

8. Ashton Eaton, USA, tiokamp

I friidrottens mångkamper kan mycket gå fel. Visst minns vi alla Carolina Klüfts nervdallrande längdhopp i Paris-VM 2003 när hon inledde de två av tre första hoppen med övertramp. Ett ogiltigt resultat i sista hade betytt hej då till alla medaljchanser.

Därför är det lite kittlade att ta med just en mångkampare på denna lista. Men i disciplinen där det gäller att vara bra på allt finns det egentligen bara en som är det – amerikanen Ashton Eaton.

Med sin snabbhet och explosivitet springer han sprintdistanserna på näst intill världselitnivå. Detta ger honom också stor fördel i hoppgrenar som höjd- och längdhopp, och det är just ett fatalt misstag i någon av grenarna som skulle sätta stopp för Eaton i OS.

Ålder: 28.

OS-guld: 1 (2012).

VM-guld: 2 (2013, 2015).

Framträder i Rio: Inleder onsdag 17 augusti, avslutas torsdag 18 augusti.

9. Saori Yoshida, Japan, brottning

Nästa idrottare på listan är en med svenska ögon sett en av de största hindren till framgång. I brottningens 53-kilosklass har medaljhoppet Sofia Mattsson hittat sin överman – japanskan Saori Yoshida.

I och för sig är Yoshida samtliga deltagares överman. I sin karriär har hon bara förlorat två matcher. Mattsson har stött på japanskan tre gånger, samtliga i en VM-final, och varje gång har Yoshida klivit av mattan med guldmedaljen runt halsen.

Till Rio hoppas Mattsson ha hittat nyckeln till vinst mot 33-åringen, men med Mattsson knäskadad bara veckorna innan brottningen i OS är det svårt att se att någon skulle kunna hota oslagbara Yoshida.

Ålder: 33.

OS-guld: 3 (2004, 2008, 2012)

VM-guld: 13.

Framträder i Rio: Torsdag 18 augusti

10. Rysslands konstsimslag

I OS-konstsimmet finns endast en damklass. På herrsidan finns för få aktiva nationer och ingen direkt konkurrens för att det ska kunna tävlas olympiskt.

På damsidan är konkurrensen bredare. Det vill säga där bakom sportens gigant Ryssland.

På grund av dopinghärvan är det en decimerad rysk OS-truppen på plats i Rio. Det innebär troligtvis att landet sjunker i medaljligan. Men några som ryssarna kan räkna med är just konstsimmarna. Ryssland har vunnit åtta av 12 guldmedaljer i lagtävlingen och disciplinen duett, och allt annat än två nya guld vore en besvikelse för hårt satsande konstsimmarna från Ryssland. De stora stjärnorna, och de som ska göra det i tvåmansgrenen duett, är Natalia Istsjenko och Svetlana Romasjina.

OS-guld: 8 (både i duett och lag)

Framträder i OS: 18-19 augusti.


*Listan är högst subjektiv. Fler idrottare i OS skulle i andras ögon säkerligen platsa på listan.

Fakta: Wikipedia.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista