En rundtur i den kritiserade parken

8:05 min

Vi har hört och läst om alla klagomål, att inget är klart och att allt är dåligt. Nu ska vi gå in i byn för att få en egen bild av hur det ser ut.

Australiens hus är pyntat med långa gulgröna banderoller. Det är dom senaste veckornas mest omtalade hus här i Rio, kanske i hela världen.

Australien protesterade ju högljutt när de kom fram till OS-byn och möttes av ett hus som de ansåg vara obeboeligt.

Rios borgmästare kontrade med att han skulle ställa dit en känguru för att göra australierna nöjda. Nu har Australien flyttat in, men utsatts för rån och sabotage.

Under en brand i huset ska brandmännen ha snott saker från rummen.

Även Danmark har blivit bestulna på sängkläder och det ryktas ihärdigt om att det fanns avföring i garderober.

Men nu verkar allt frid och fröjd i OS-byn.

10 000 aktiva bor här i de höga husen som är täckta av nationernas flaggor.

Till och med ryssarna är här. De har hängt enorma flaggor på sitt hus, kanske för att visa att de är en stor trupp trots alla försök att stoppa dem från OS.

I Sveriges hus finns en uteplats med pingisbord och solstolar och inomhus finns en kaffebryggare som handbollsspelaren Linn Blohm försöker bemästra. Lagkompisen Martina Thörn är också i sällskapsrummet med en rätt så spartansk inredning.

– Vi har soffor, kuddar, tre tv-apparater för att se på alla sporter, vi har kaffeautomaten och lite puffar, säger Martina Thörn.

Vi är längst ner i det höga huset, i våningarna ovanför är de aktivas lägenheter, som Martin Thörn och Linn Blohm inte är direkt superimponerade av.

– Det är inga supersviter, men det går bra att sova i. Det funkar för oss, säger Martina Thörn.

– Man märker att det är lite nytt, men jag tycker det har fungerat för oss. Det har inte varit några problem för oss, säger Linn Blohm.

Resten av handbollslaget ligger vid poolen. Där ute i parken där Michael Phelps en dag sprang på Novak Djokovic och bad om att få ta en bild ihop med sin idol.

– Vi såg systrarna Williams igår, de kunde inte gå så långt innan nya personer kom och ville ta bild, säger Linn Blohm.

Jag hinner faktiskt inte ta många steg utanför det svenska huset innan jag också kliver rakt in i en stor folkmassa, det visar sig att det är Serena och Venus Williams som står omringade av fans.

Det är aktiva från hela världen som vill ha autograf eller ta en bild ihop med Williams-systrarna. De ser inte ut att ha några som helst problem med uppmärksamheten. Venus Williams skriker plötsligt ut en fråga.

– Har ni några pins?

Den olympiska byn är en märklig plats. Lite längre bort ligger det enorma mattältet. Skytten Håkan Dahlby säger att matsalen brukar kallas för freak show.

– Alla är skapta efter sin idrott. Vi ser gymnaster som är 1.40 och basketspelare som är 2.10, tyngdlyftarna som är stora som hus och skyttar som är halvfeta, säger han och skrattar.

Från den enorma matsalen är det inte långt till det lika enorma gymmet. Ett gym där världsstjärnor från världens alla hörn och sporter tränar.

Men det finns andra aktiviteter att ägna sig åt i OS-byn också.

450 000 gratis kondomer finns tillgängliga i OS-byn. 42 per deltagare. Och 175 000 förpackningar med glidmedel. Med de orden så lämnar vi OS-byn, som inte verkar vara så hemsk trots allt.