Silver till Henrik Stenson – efter jättedrama

7:10 min

Henrik Stenson låg tvåa efter den tredje rundan.
När den fjärde rundan var avklarad hade han samma placering.
Därmed blev det OS-silver – efter ett jättedrama.
– En oerhörd upplevelse, säger Stenson.

Den första golfturneringen i ett OS på 112 år fick en dramatisk avslutning.

Det utvecklades snabbt till en uppgörelse mellan ettan och tvåan från gårdagen: Svenske Henrik Stenson och britten Justin Rose. Duon drog snabbt ifrån det övriga fältet – och det skulle dröja länge innan det skulle avgöras.

De turades om att inneha ledningen. Ett tag såg Stenson ut att ha kommandot, och ett tag var Rose den som var i ensam ledning.

På det 16:e hålet satte Stenson en birdieputt, och med blott två hål kvar var det helt lika.

Det var det även efter det nästkommande hålet, och när de klev ut på tee för det 18:e och sista hålet var det alltså helt jämnt.

På det avgörande par 5-hålet inledde båda med ett halvt misslyckat slag, och båda följde upp det med ett bra andraslag.

Det var sedan tredjeslaget som visade sig bli början till avgörandet. Där misslyckades Stenson rejält, och landade långt ifrån hålet. Rose å sin sida slog ett magnifikt inspel – och fick se bollen landa bara en dryg meter från hålet.

När Stenson sedan misslyckades med att sätta den långa putten var Roses seger i princip säkrad. När Stenson sedan misslyckades även med parputten skulle det krävas ett smärre mirakel om det skulle bli ett svenskt guld.

Det inträffade inte. När Stenson puttat i sin bogey gjorde Rose det han skulle – och satte sin birdie.

Därmed blev det brittiskt guld, och svenskt silver.

– Målsättningen var att ta medalj. Det var de tre vi spelade om, och vinner man inte guld är det bättre att lämna med ett silver. Det är en oerhörd upplevelse att vara med om ett OS och kalla sig olympier – och att få medalj också, säger Stenson till Radiosporten, och fortsätter:

– När allting sjunker in är vi väldigt nöjda med veckan och insatsen. Jag spelade inte 100 procent, men jag spelade tillräckligt bra för att vara med där till slutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista