Silver till tappert Sverige: ”Vi har vunnit medalj”

1:34 min

Det blev en hedervärd silvermedalj för Sverige som föll mot Tyskland i fotbollens damfinal med 2–1. 
Efter en pigg inledning bjöds tyskorna på ett självmål i andra halvlek och uppförsbacken blev för hög. 

– Jag är oerhört stolt över spelarna. Vi har tagit oss hit och matchen är bra.
Vi ska vara stolta. Vi har vunnit en silvermedalj, sa Pia Sundhage till Radiosporten. 

Det var ett svenskt spel
som imponerade och överraskade.
Spelarna hittade varandra fint i de offensiva kombinationerna. Bland annat hade Olivia Schough ett jätteläge att sätta 1–0 från nära håll efter tio minuters spel. Ett skott som avlossades direkt på passning från Lotta Schelin men gick strax över målet. 

”OS värsta miss”

– Det är bättre offensivt spel av Sverige än i tidigare matcher. Det är tydligt att Tyskland vill ha snabba anfall. Det är nog därför de slagit undan många passningar så här långt, sa Radiosportens expert Richard Henriksson i Sportextra.

Tyskland hade två bra lägen i första halvlek. Den bästa hade Anja Mittag efter en målvaktsretur som gick rakt ut från Hedvig Lindahl, rakt ut till Anja Mittag som otroligt nog sköt utanför.

– OS värsta miss hittills. Det är öppet mål från tre meter, sa Richard Henriksson. 

Men i den 48:e matchminuten kom baklängesmålet. Ett inlägg längs marken från höger och ett välriktat skott av Dzsenifer Maroszan som gick över Hedvig Lindahl och in i nät. 

– Jag är så nära att ta den. Det är otur att det är en sån dag där jag inte räddar den, säger Lindahl till Radiosporten. 

Kom tillbaka

Utökningen kom i 62:a minuten. En frispark i stolpen, och bollen gick rakt ut mot en otursdrabbad Linda Sembrant som råkade stöta in 2–0 i eget mål.
Tungt, men Sverige gav inte upp. Bara fem minuter senare lyckades Sverige sätta reduceringen. Målet tillkom efter fint förarbete av Olivia Schough som spelade in bollen i straffområdet till Stina Blackstenius som vräkte in bollen i nät. 

I slutminuterna slog Lotta Schelin ett fint inlägg till just Schough som hade öppet mål men missade bollen i ett rätt svårt läge.  

Högsta betyg

Svenskorna orkade inte hela vägen fram den här gången. Laget har gjort en riktigt stark insats - den bästa i OS-historien - och en silvermedalj är så klart högsta betyg. 

– Man blir inte gladare över att var bitter, konstaterar Sundhage.