Kvinnornas OS i Rio – tuffast hittills

1:22 min

Andelen kvinnor fortsätter att öka vid OS-tävlingarna. När andelen kvinnor ökar blir även konkurrensen hårdare. Årets tävlingar kan räknas som en av de tuffaste på damsidan någonsin, visar våra beräkningar.

Hårdnande konkurrens

”Kvinnligt deltagande skulle vara opraktiskt, ointressant, oestetiskt och orätt”, är ett citat som tillskrivs de moderna olympiska spelens fader, Pierre de Coubertin. Idag låter det annorlunda.

Sedan spelen i London har alla deltagande länder haft kvinnor i sin trupp.

Dessutom är kvinnor inte utestängda från någon idrott, även om det fortfarande finns grenar där kvinnor inte tävlar, och några där män inte tävlar.

Andelen kvinnor i OS har ökat stadigt och i år når siffran nästan 45 procent, högst hittills. Det ökande antalet kvinnor i OS gör också att chanserna att vinna, rent statistiskt, kan sägas minska.

I London kom drygt 19 procent av de deltagande kvinnorna hem med medalj, i år är siffran nere på 18 procent. Det är lägst hittills på damsidan.

Så ökar konkurrensen om medaljerna

Visar samtliga personer som fått medalj i damklasserna. Källa: Gracenote.

Historiska segersviter i Rio

När introducerades damklasserna?

Sedan år 1991 måste alla sporter som vill in i OS-sammanhang inkludera kvinnor. Men en rad sporter har tagits bort ur OS innan kvinnor fått en chans, bland dem finns baseboll, kricket, hästpolo och dragkamp.

Boxning är den sport där kvinnorna fått vänta längst på att vara med i OS, jämfört med männen. Herrarna tävlade i grenen redan 1904 medan damerna fick tävla om OS-guld i boxning först år 2012.

Softboll, rytmisk gymnastik och konstsim är de enda sporterna där enbart kvinnor hittills tävlat i OS. 


Sveriges OS-trupp domineras av kvinnorna

I den svenska truppen finns fler kvinnor än män i år, och ser man till länder som skickar fler än 50 deltagare till Rio är det bara Rumänien, Kina, Kanada och Ukraina som skickar en högre andel kvinnor än Sverige.

Även bland våra nordiska grannar är det förhållandevis jämt. Bara Danmark skickar betydligt fler män än kvinnor.

De svenska medaljerna

Det är också på damsidan de flesta svenska medaljerna kommit. På herrsidan har svenskarna fått tre medaljer, medan vi har firat åtta medaljer på damsidan i årets OS.

Klicka för att höra alla de svenska medaljreferaten på 100 sekunder!

Guld till Sarah Sjöström på 100 meter fjäril. Hör hela referatet.

Guld till Jenny Rissveds i mountainbike. Hör hela referatet.

Silver till hoppryttaren Peder Fredricsson. Hör hela referatet.

Silver till Sarah Sjöström på 200 meter fritt. Hör hela referatet.

Silver till golfaren Henrik Stensson. Hör hela referatet.

Silver till Sverige i fotboll. Hör hela referatet.

Silver till cyklisten Emma Johansson. Hör hela referatet.

Silver till Marcus Svensson i skeet. Hör hela referatet.

Brons till Sofia Mattsson i brottningens 53-kilosklass. Hör hela referatet.

Brons till Sarah Sjöström på 100 meter fritt. Hör hela referatet.

Brons till Jenny Fransson i brottningens 69-kilosklass. Hör hela referatet.

Så många kvinnor skickar länderna

Här är länderna med mer än 50 tävlande som skickar högst andel kvinnor. Nedan ser du siffrorna för samtliga länder.

Moderna pionjärer

Video: Vox bedömer sexisism under OS

Nytt bränsle till debatten

Under årets OS har debatten om sexism och kvinnors förutsättningar inom idrotten tagit fart.

Efter den stora uppmärksamheten kring damfotbollen diskuterades spelarnas förutsättningar, satt i relation till deras manliga kollegors. Hur kan en sport med en bråkdel av männens resurser fylla Maracana-arenan? frågar sig GP:s Eric Hilmersson efter Sveriges vinst i semifinalen.

Sexismen bland sportreportrar lyftes i amerikansk media. Bland annat efter att ett stort amerikanskt tv-bolag lät män diskutera hur mycket bättre allt blir när de tävlande har sminkat sig.

Simmaren Katie Ledecky, med fyra guld och ett silver i årets OS, fick av tv-kommentatorerna höra att hon simmade som en man, och hennes ungerska konkurrent Katinka Hosszú fick höra att det var hennes tränare och make som var ansvarig för hennes silver och tre guld.

En tidning presenterade bronsskytten Corey Cogdell-Unrein som basebollspelarhustru, medan en annan satte Michael Phelps i fokus då de skulle berätta att hans lagkamrat Simone Manuel blev OS-historiens första afro-amerikanska simmarkvinna att vinna guld.

Tennisspelaren Andy Murray hyllades i sin tur efter att han tillrättavisat en tv-reporter som under en intervju påstod att han var först med att ta två OS-guld i tennisen. Murray påpekade att både Venus och Serena Williams har fyra guld vardera.

Bryter mot tabun och förväntningar

P3 Nyheter: Hur påverkar mens idrotten?Även i Kina har OS väckt debatt efter att simmaren Fu Yuanhui öppet berättar om hur hennes mensvärk påverkat henne i en av tävlingarna.

Hon hyllas för att ha brutit ett tabu som inneburit att många kineser inte ens känner till att tamponger finns. Vissa trodde rent av att hon ljög, för hur kan man bada i en pool med mens, menade de.

Internationellt ställs frågan om hur regelverket för dopning påverkar kvinnors förutsättningar, då vissa värktabletter är förbjudna.


Charlotte Cooper, OS-vinnare 1900. Foto: SVT-bild/Montage.

Historiska OS-pionjärer 

  • 1900 - Hélène de Pourtalès från Schweiz brukar räknas som den första kvinnan som vann en OS-tävling. Vid spelen i Paris var hon med i ett seglingsteam. Charlotte Cooper från England, tennis, blev senare i samma OS den första att vinna en individuell tävling. Margaret Abbot från USA vann damturneringen i golf i samma OS, och var regerande OS-mästare fram till i år, då golf gjorde sitt återtåg i OS-sammanhang.
  • Video: Hon förblev OS-mästare i 116 år

    A video posted by Ekot (@ekotsverigesradio) on


  • 1912 - Svenska Greta Johansson blev Sveriges första OS-mästare på damsidan då hon vann i simhoppets raka hopp vid OS i Stockholm.
  • 1928 - Betty Robinson från USA blev först att vinna 100-meterstävlingen när friidrotten introducerades på damsidan vid spelen i Amsterdam. Hon var bara 16 år gammal och det var hennes fjärde tävling. Hon slog världsrekord med tiden 12,2 sekunder.
  • 1956 – 1964 - Larisa Latynina, gymnast från Sovjetunionen, satte rekord i antal OS-medaljer. Hon var, med sina 18 medaljer, fram till 2012 den person som tagit flest. Vid OS i London slog Michael Phelps hennes då 48 år gamla rekord.
  • 1984 - Joan Benoit, från USA, blev första kvinna att vinna maratontävlingen som introducerades i Los Angeles. Samma år introducerades för första gången skyttetävlingar på damsidan.
  • 1996 - Softboll introduceras som en sport enbart för kvinnor. USA vann den första turneringen strax före Kina och Australien. Sedan 2008 har sporten inte varit med, men till OS 2020 är softboll åter tillbaka i OS.
  • 2016 - Jenny Fransson blir första kvinna att ta svensk OS-medalj i brottning, som också är den OS-gren som Sverige historiskt tagit flest medaljer i.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista