OS-guld till Jenny Rissveds

1:36 min

Mountainbikecyklisten Jenny Rissveds tog Sveriges andra OS-guld i Rio.

Vi är så väldigt glada för att du valde att tävla i mountainbike

Förra året tävlade Jenny Rissveds i juniorklassen. I vintras valde hon att prova seniortävlande i mountainbike. I Rio vann 22-åringen – yngst i startfältet – OS-guld i överlägsen stil.

OS-uppladdningen stördes av skador och i början av loppet så hoppade kedjan. Men Falucyklisten tog sig snabbt tillbaka till huvudklungan, även om hon under en kort stund tvingades springa med cykeln.

– Det höll på att skita sig. Jag fick lov att hoppa av och lägga tillbaka kedjan. Då tänkte jag bara fan. Men det var långt kvar och jag tog ett par djupa andetag, säger Rissveds till Radiosporten.

Rissveds kamperade sedan länge ihop med polskan Maja Wloszczowska. Men med ett varv kvar gick Rissveds iväg ensam. Rissveds var så överlägsen att hon kunde kosta på sig att highfiva med publiken under upploppet.

– Det som gjorde det var nog att jag hade så himla kul i dag och på träningarna här dagarna innan. Jag cyklar som bäst när jag har roligt, säger Rissveds.

Rissveds guld var det första svenska OS-guldet i cykling sedan Berndt Johanssons 1976.

Silvret gick till polskan Maja Wloszczowska, som var hela 37 sekunder efter i mål. Bronset gick till kanadensiskan Catharine Pendrel, 1.26 efter guldsvenskan. 

Tryck på ljudlänken nedan för en längre intervju med Rissveds

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista