Favoriterna som höll - och föll.
Favoriterna som höll - och föll. Foto: TT

Förhandsfavoriterna som höll – och föll

De svenska OS-medaljögonblicken i Rio
18 min

Med facit i hand. Av Sveriges på förhand tio största medaljhopp lyckades hälften ta medalj. Bland de resterande fem stod tre för rejäla misslyckanden. Det här är Radiosportens utvärdering av hur det gick för namnen som toppade Medaljbarometern inför OS.

En gång i månaden har Radiosporten presenterat en medaljbarometer över Sveriges tio största medaljhopp. Den sista listan publicerades samma dag som invigningen av OS i Rio. Av namnen på den listan blev fem medaljörer i Rio. Fem missade medalj.

Favoriterna som höll

Sarah Sjöström har toppat medaljbarometern allt sedan den hade premiär i oktober 2015. Hon levde upp till de skyhöga förväntningarna genom att ta ett guld och totalt tre medaljer.

Även Sveriges två näst största medaljhopp lyckades hantera favoritskapet. Henrik Stenson och Emma Johansson knep varsin medalj.

Jenny Rissveds och Sofia Mattsson fanns också med på medaljbarometern inför OS – och visade varför i Rio. Jenny Rissveds med sitt guld och Sofia Mattson med ett brons, trots svår knäskada.

Favoriterna som föll

Däremot blev det ingen medalj för Sveriges fjärde största hopp inför, kanotisten Petter Menning. Han var långt från medalj och åkte ut redan i semifinalen. Utslagna före final var också Michel Tornéus och seglarduon Lisa Ericsson och Hanna Klinga.

Skrällarna

Sverige tog fyra skrällmedaljer i OS, åtminstone utifrån Radiosportens medaljbarometer. Ryttaren Peder Fredricsson och hästen All In hade aldrig dykt upp på topp-10-listan inför OS, men tog silver i Rio. Brottaren Jenny Fransson hade inte heller synts till på barometern innan hon slog till med ett brons.

Skytten Marcus Svensson fanns med (som tia) på juni-listan, men hade hunnit åka ut lagom till OS och fotbollslandslaget åkte ut från listan redan i maj.

Så gick det för Sveriges tio största medaljhopp (enligt Radiosportens medaljbarometer den 5 augusti)

1.     Sarah Sjöström, simning

Så gick det: 1 guld på 100 meter fjäril, 1 silver på 200 meter frisim, 1 brons på 100 meter frisim, uti semifinal på 50 frisim.

Kommentar: Kom till Rio som Sveriges överlägset största guldhopp och levde upp till de högt ställda förväntningarna. Hon åkte hem med ett guld, ett silver och ett brons. Sarah Sjöström krossade motståndet på 100 meter fjärilsim och vann på nytt världsrekord. På 200 meter frisim var det bara Katie Ledecky som kunde stoppa henne och på 100 meter frisim var det en sliten Sarah Sjöström som slet sig till ett brons.

 2.     Henrik Stenson, golf

Så gick det: silver

Kommentar: British Open-vinnaren åkte till Rio för att ta en historisk medalj när golfen gjorde comeback i Rio. Han var i tätstriden tävlingen igenom och gick en gastkramande avslutningsrunda om guldet mot Justin Rose. 

3.     Emma Johansson, cykel

Så gick det: silver

Kommentar: ”Silver-Emma” kommer få leva med att kallas ”Silver-Emma” i resten av livet. Isitt sista OS spurtade hon för guldet på Copacabana men förlorade den stridenmot Anna van der Breggen. På den rekordtuffa banan såg Emma Johansson ut atttappa medaljchansen i den avslutande stigningen, men hon kom tillbaka och togSveriges första medalj i Rio. 

 4.     Petter Menning, kanot

Så gick det: ut i semifinal.

Kommentar: Ett av Sveriges största medaljhopp åkte ut redan i semifinal i OS. Han har ett gäng VM-medaljer på meritlistan, men i sitt första OS var han inte bättre än sexa i sitt semifinalheat på K1 200 meter efter en dålig start. Efteråt hade han ingen förklaring till varför det inte gick bättre.

5.     Jenny Rissveds, mountainbike

Så gick det:
guld

Kommentar: Under sin första säsong som senior vann hon OS-guldet i stor stil. På det sista varvet drog hon ifrån polskan Maja Wloszczowska och rullade in över mållinjen som en solklar vinnare. 22 år gammal skrev hon sig in den svenska idrottshistorien.

6.     Lisa Ericsson och Hanna Klinga, segling

Så gick det: 11:e plats

Kommentar: De svenska seglarna tog ingen medalj och Ericsson/Klinga var den största besvikelsen i laget. De tog sig inte ens till medaljfinal. Under våren och sommaren har de seglat bra i världscupen, till exempel vann de en deltävling i maj. Men i Riovar de chanslösa.

7.     Josefin Olsson, segling

Så gick det: sexa

Kommentar: Med framgångar på stora mästerskap och världscups-tävlingar var det många, inklusive Josefin Olsson själv, som hade stora förhoppningar om medalj. Det blev en sjätteplats,något hon själv inte alls var nöjd med.

8.     Marcus Nyman, judo:

Så gick det: femma

Kommentar: Han förlorade bronsmatchen mot sydkoreanen Daong-Han Gwak, som Nyman besegrat tidigare under säsongen. ”Jag räckte inte till”, sa Nyman efter bronsmatchen.Judolandslaget kom till Rio med åtminstone två medaljhopp, det blev ingenting.

9.     Michel Tornéus, friidrott

Så gick det: ut i kvalet

Kommentar: En av de största besvikelserna för svensk del i hela OS. Efter EM-silvret och monsterhoppet på 8.44 under sommaren kom han till OS som en medaljkandidat, men han var inte ens nära final i kvalet. 7.65 var hans bästa resultat i kvaltävlingen. OS-fyran från London hade väntat och längtat i fyra år på att få revansch, det blev tvärtom. En oerhört besviken och ledsen Michel Tornéus lämnade friidrottsarenan utan att riktigt kunna sätta ord på varför det gick så dåligt.

10.  Sofia Mattsson, brottning

Så gick det: Brons

Kommentar: Hon har länge setts som en självklar finalist, som till sist också skulle kunna utmana den stora dominanten Saori Yoshida om guldet. Japanskan Yoshida förlorade i Rio, men det var inte Mattsson som besegrade henne. En knäskada stoppade Sofia Mattsson från att ta sig till final. Med ett ledband som delvis var av lyckades hon ändå kämpa sig till en bronsmatch – och väl där vann hon på fall efter 29 sekunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".