Danskt OS-guld i handboll – slog giganten

2:27 min

Danmarks herrlandslag har för första gången tagit en OS-medalj i handboll – och det blev guld direkt.

Anförda av superstjärnan Mikkel Hansen besegrade danskarna storfavoriten Frankrike med 28-26 i finalen.

Danmark var smartare och var bättre lagmässigt än Frankrike som la mycket på Karabatic och Narcisse. Man gör en helgjuten försvarsinsats.

De dubbla regerande OS-mästarna Frankrike var storfavoriter inför finalen. Danmark har aldrig tidigare tagit medalj i OS på herrsidan (även om damerna har tre guld och två brons), medan Frankrike de senaste åren radat upp mästerskapsmedaljer.

De två senaste stora finalerna som länderna mötts i – VM 2011 och EM 2014 – har också slutat med franska segrar.

Frankrike började också med störst självförtroende, rullade på med sitt fina växelspel men fick aldrig riktigt något grepp om matchen. Danskarna var ettriga och sylvassa i de lägen de fick.

Långhårige stjärnan Mikkel Hansen, till vardags lagkamrat med flera av de franska stjärnorna i Paris Saint-Germain, ledde laget framåt och stod för åtta mål och fyra målgivande framspelningar.

Danmark gick upp i en femmålsledning i andra halvleken. Frankrike närmade sig på slutet, men danskarna lyckades hålla undan.

Finalen får en sur eftersmak även för svensk del. Guldet innebär att Danmark med två guld, sex silver och sju brons passerar Sverige i medaljligan och blir bästa nordiska nation i Rio de Janeiro – en titel Sverige såg ut att knipa efter Jenny Rissveds guld i mountainbike.