Kvinnlig tränare skriver historia i NHL

NHL-laget Arizona Coyotes anställer Dawn Braid, som därmed blir historisk som den första heltidsanställda kvinnliga tränaren i NHL.

Dawn Braid blir historisk som den första heltidsanställda kvinnliga ishockeytränaren i NHL. Hon ska se till att Oliver Ekman Larsson och hans lagkompisar i Arizona Coyotes blir bättre på skridskorna.

– Det här var vad jag ville skulle ske. Jag är oerhört stolt över att ha fått så mycket respekt för det jag gör att jag får en heltidstjänst som tränare. Jag har jobbat hårt för att få den här chansen och ser fram emot att fortsätta jobba, säger Braid i ett uttalande på Coytes webbplats.

Braid har jobbat deltid som skridskotränare i Arizona sedan förra säsongen efter att tidigare ha varit i Toronto, Anaheim och Calgary.

Hon har också varit sju år vid ett träningscenter som chef för skridskoåkningsutvecklingen och har jobbat med flera NHL-stjärnor som exempelvis New York Islanders center John Tavares.

– Vi tror att Dawn kan se till att ge oss tävlingsmässiga fördelar. Det handlar så mycket om skridskoåkning eftersom spelet går allt snabbare, säger general managern John Chayka.