IFK Göteborg utslaget efter tung kväll

2:35 min

Det blir inga svenska lag i Europaspelet i höst. Det står klart sedan IFK Göteborg förlorat borta mot Karabach med 0-3 (1-3 totalt). Inte nog med det fick två spelare kliva av med skador.

– Det är bara att erkänna att vi förlorar mot ett bättre fotbollslag, säger IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson till Radiosporten.

Mads Albaeks fina frispark på Gamla Ullevi i förra veckan gav IFK Göteborg hopp om en plats i Europa League-fotbollens huvudturnering - och omkring 25 miljoner kronor.

Göteborg hade inte spelat gruppspel i någon av Europacuperna sedan 1997. Och de får fortsätta vänta.

För efter 90 returminuter i den azeriska värmen på Tofiq Bachramov-stadion i Baku var det ett deppigt blåvitt lag som syntes.

– Det är stor besvikelse. Vi har satsat stort på Europa League. Av åtta hinder har vi hoppat över sju. Det känns väldigt bittert. Samtidigt när vi spelar mot ett lag som är så mycket bättre än vi är så får man erkänna att det är så det är, säger Lennartsson.

Tätt mellan målen

Karabach gjorde två mål inom loppet av sju minuter i mitten av den första halvleken.

Richard Almeida slog först en låg hörna från vänster. Två hemmaspelare hoppade över bollen - som studsade rejält på den dåliga planen. Men bollen hittade sin rätta adress: Azerbajdzjans landslagskapten Rasjad Sadjgov.

Han var placerad precis utanför straffområdeslinjen och drog till direkt med ett lågt avslut, som letade sig in i nät.

2-0 till Karabach kom efter ett fint anfall.

Det avslutades med att spanjoren Dani Quintana spelade in bollen till makedoniern Muarem Muarem, som utökade ledningen i det tomma målet efter att målvakten John Alvbåge blivit överspelad vid assisten.

Ett göteborgskt mål hade räckt för avancemang i det här läget.

– Vi hade väldans tro och beslutsamhet i halvtid att vi skulle vända det i andra halvlek, säger Lennartsson.

Två skador

I stället kom tredje målet för Karabach strax efter paus. Efter ett misstag i bortalaget spelade Muarem vidare till Quintana. Han rundade Alvbåge och lade in bollen i nät.

Förutom förlusten åkte IFK Göteborg på två skador, på Mikael Boman och Sören Rieks. När Boman skulle bäras av på bår tappade dessutom bårbärarna honom.

– Vad är det som händer?, refererade Radiosportens Jonas Enarson.

Jörgen Lennartsson om skadorna:

– Boman fick en kraftig smäll på knäet. Vi får se hur allvarligt det är. Det kändes inget bra. Sen fick Sören också en smäll på knäet. Det var ingen bra dag för Blåvitt kan man lugnt sagt säga, säger Lennartsson.