Blixt startade bra – Stenson skadad

Jonas Blixt finns med i toppen efter första ronden av USA-tourens slutspel.
Men Henrik Stenson skadade knäet och tvingades bryta tävlingen.

Henrik Stenson haltade ut från Bethpage-banan där första tävlingen i USA-tourens slutspel spelas efter att ha gått på 74 slag, tre över par.

– Skadan i mitt högra knä, som jag opererade i december, har blossat upp igen, säger OS-silvermedaljören till tourens webbplats.
– Jag måste bryta den här veckan och få en tid för en magnetkameraundersökning av knät. Sedan får vi se vad nästa steg blir.

Världsfyran Stenson opererades i menisken i det högra knät i december i fjol. Fyra år tidigare genomgick han en likadan operation i det vänstra knät.

Han har visserligen nått sina livs stora mål i sommar, vunnit sin och svensk herrgolfs första major (British Open) och tagit medalj när golfen återvände till OS efter 112 år. Men de kommande 5,5 veckan är det fyra viktiga tävlingar - de tre återstående tävlingarna i Fedex Cup, tourslutspelet, samt Ryder Cup som Stenson säkert vill spela. Han spelade halvskadad förra hösten och kommer säkert att göra allt i sin makt för att framför allt kunna spela Ryder Cup. Stenson är just nu den bäste europeiske spelaren och har spelat bra tidigare i det prestigefyllda mötet med USA.

Jonas Blixt började inte bra och var tre slag över par efter nio hål efter bland annat en dubbelbogey. Han inledde den andra halvan med att sänkta en nästan nio meter lång birdieputt. Det blev ytterligare tre birdies och en eagle och totalt 68 slag, tre under par. Det ger honom till en delad sjundeplats, två slag efter tätduon Patrick Reed, USA, och skotten Martin Laird.

– Att jag satte långputten fick igång mig, jag fick flyt och spelet kändes riktigt bra, säger Blixt till PGA-touren.

Blixt är rankad 100 på slutspelsrankningen och måste få en bra placering den här veckan för att få spela vidare i nästa tävling. De senaste två åren har han inte lyckats få spela mer än en slutspelstävling.

– Jag känner att jag inte har något att förlora. Jag ska försöka att sätta några fler puttar, kanske gå på lite mer. Men man får se vad som händer i morgon.

David Lingmerth, som också var med i OS, gick runt första ronden på 72 slag. Han gjorde 15 par. Tävlingens fjärde svensk, Fredrik Jacobson, hade också ett slag över par efter två birdies och tre bogeys.