Sverker Nilsson förklarar att astmamedicin, som bland annat Marit Björgen och Therese Johaug använder, inte är effektiv för friska idrottare.
Sverker Nilsson förklarar att astmamedicin, som bland annat Marit Björgen och Therese Johaug använder, inte är effektiv för friska idrottare. Foto: TT Nyhetsbyrån

Läkaren: Friska åkare tjänar inte på astmamedicin

Läkaren: "Inga dopningseffekter"
11 min

Det har varit många rubriker om norska skidåkare och astmamedicin den senaste tiden.
Men tjänar friska åkare på att använda medicin?
Nej, enligt idrottsläkaren Sverker Nilsson.
– Det är noggrant vetenskapligt studerat, säger han.

Enligt Nilsson, som är förbundskompetent idrottsläkare specialutbildad inom astma, är det helt fastställt att friska åkare inte tjänar något på att ta astmamedicin.

–Det är noggrant vetenskapligt studerat att friska människor inte på något sätt presterar bättre om man tillför möjligen kan hända är att man blir sämre för att man blir irriterad utav att man sprutar in en kemisk substans, säger han, och fortsätter:

– Så friska individer blir inte bättre av andas in astmamediciner. Detta är alltså ingen dopningsmedel på något sätt, man förbättrar inte prestationsförmågan.

– Ibland så tror man på saker och ting. En del läkare får för sig saker och ting, men det finns inga som helst medicinska effekter.

Hör Nilsson utveckla resonemanget i ljudklippet här ovanför, där du även hör den svenska landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson, förbundskaptenen Rikard Grip och Radiosportens expert Torgny Mogren.

Relaterat

Mer om Längdskidor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".