2016-05-28 Malmö FF:s Vidar Kjartansson jublar efter att ha gjort mål mot Östersund. Foto: Robert Henriksson/TT
Foto: Robert Henriksson/TT Foto: Robert Henriksson/TT

Malmö säljer skyttekungen Kjartansson – Rosenberg kritisk

Malmö FF säljer skytteligaledaren Vidar Örn Kjartansson till Maccabi från Tel Aviv.

Affären får kritik av storstjärnan Markus Rosenberg.

– Vi har satt oss i en situation där vi, till skillnad från alla andra allsvenska lag, inte behöver sälja, säger han till Expressen/Kvällsposten.

Vidar Örn Kjartansson kom till Malmö FF från Kina inför säsongen och leder den allsvenska skytteligan med 14 mål. Fler blir det inte.

Den isländske stjärnan är klar för Maccabi Tel Aviv.

"Det har varit ett stort intresse för Vidar i sommar och vi har valt att acceptera ett bud från Maccabi. Vi har många bra spelare i truppen och jag är övertygad om att vi kommer att ha fortsatta framgångar i allsvenskan", säger Malmös sportchef Daniel Andersson till klubbens hemsida.

Fyraårskontrakt

Kjartansson har skrivit på ett fyraårskontrakt. Enligt uppgifter i israeliska medier får MFF omkring 33 miljoner kronor för Kjartansson som hade två år kvar på kontraktet.

För dåligt, tycker anfallskollegan och förre landslagsstjärnan Markus Rosenberg. I en intervju med Expressen/Kvällsposten riktar Rosenberg skarp kritik mot den egna klubbledningen.

– Jag vet inte om det handlar om att vi visar ett minusresultat, men oavsett så har jag svårt att förstå det när vi ligger där vi ligger, när det är så tajt med Norrköping och det är tio matcher kvar. Jag tror inte att hans värde skulle gå ner på tio matcher, snarare tvärtom. Stämmer siffrorna så tycker jag inte att det är tillräckligt bra betalt heller, säger Rosenberg.

– Vi har satt oss i en situation där vi, till skillnad från alla andra allsvenska lag, inte behöver sälja. De två åren i Champions League har gjort att vi inte ska behöva sätta oss i den här situationen.

På frågan vad det sportsligt betyder att förlora Kjartansson, svarar Rosenberg:

– Självklart är han viktig. Han har gjort 14 mål. Självklart är det en försäljning som gör att truppen blir tunnare.

Kjartansson nöjd

Maccabi tränas av Jordi Cruyff, son till förre storspelaren Johan Cruyff. Kjartansson själv är mycket nöjd med övergången och den nya utmaningen.

"Självklart vet jag att laget kvalificerat sig för Europa League-gruppspelet och spelade i Champions League tidigare. Jag är mycket glad att skriva på för Maccabi och vet att det är den största klubben i Israel med en varm publik och ärorik historia", säger han till Maccabis hemsida enligt Sydsvenskan.

MFF leder allsvenskan, en poäng före IFK Norrköping.

Mer om Fotbollslag Malmö FF

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".