OS 2016 i Rio Pia Sundhage
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sundhage öppnar för att stanna

Sundhage om EM-kvaltruppen och sin framtid
3:08 min

Tidigare har det varit oklart hur Pia Sundhage ställt sig till en fortsättning i landslaget. Men efter OS-succén ger hon nu en klar antydan:
   – 2017 ser spännande ut, säger Sundhage. 

Pia Sundhages kontrakt som förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget går ut vid årsskiftet och tidigare har hon varit ganska återhållsam med kommentarer kring sin framtid.

Men efter succén med silver i OS verkar nu mycket tala för att Sundhage fortsätter, åtminstone även över 2017 och EM. Till Radiosporten säger Pia Sundhage att hon och förbundsledningen kommer att träffas under hösten och att hon ser positivt på fortsättningen.

– 2017 ser spännande ut. Vi har tagit en resa och vi hoppas kvalificera oss nu i september. Det skulle jag nog gärna vilja vara med på, säger Sundhage och fortsätter:

– Jag ska sätta mig ned med förbundet inom en snar framtid och så får vi se om jag får hänga på ett tåg till.

Frågetecken finns inte bara kring Sundhages framtid. Fler av de äldre spelarna i truppen, till exempel Caroline Seger, har öppet funderat på om landslagskarriären närmar sig slutet. Men Pia Sundhage är hoppfull att även de vill haka på ett möjligt tåg mot EM.

– Jag tror att prestationen under OS får de äldre spelarna att tänka: "Det kan bli EM också". Det hoppas jag i alla fall, och än har jag inte hört någon avisera att det är slut med landslagsfotboll, säger hon.

Sverige toppar sin EM-kvalgrupp på maximala 18 poäng efter sex spelade omgångar. I de två kommande matcherna väntar Slovakien och Danmark, och Sverige behöver ytterligare tre poäng för att säkra förstaplatsen i gruppen, och därmed vara garanterat EM-spel. 

Mer om Damlandslaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".