Banderoller mot Leif Boork under Damkronorna-Finland
Banderoller mot Leif Boork under Damkronorna-Finland. Foto: Alf Lindbergh/Pressbilder

Banderoller i Damkronornas match: ”Avgå Boork!”

Leif Boork: ”Väntat att det skulle bli någon välkomstkommitté”
4:21 min

Damkronorna spelade i kväll träningsmatch mot Finland. På läktaren i Luleå, staden där petade stjärnbacken Emma Eliasson huserar i klubblaget, vecklades banderoller ut. ”Avgå Boork!”, stod det bland annat.

Det blåser kring Damkronornas förbundskapten Leif Boork.

– Det var väl väntat att det skulle bli någon välkomstkommitté där, det var väl ingen överraskning. Jag fäster inte så stor uppmärksamhet vid det även om jag naturligtvis såg vad som stod. Vi har lagt dessa saker åt sidan. Sen kom de upp i medierna igen. Men internt så har vi rett ut det tidigare, säger Boork till Radiosporten.

Efter att ha petat Luleå Hockey/MSSK:s stjärnback Emma Eliasson – och nu senast inte kommit överens med ikonen Jenni Asserholt om en fortsättning i laget – så var det i kväll dags för match mot Finland.

På läktaren i Luleå satt Emma Eliasson, som under uppmärksammad former petats av Boork. Förbundskaptenen som efter petningen och kontroversen kring Asserholt fått ta kritik både från Radiosportens expert Gunilla Andersson Stampes och tränare i SDHL.

Och på läktarens ståplatssektion vecklades tre banderoller ut efter nationalsångerna:

”Emma till landslaget!”

”Med tystnad löses inga problem. Därför talar vi nu klarspråk”

”Avgå Boork!”

Åskådare avvisades

På läktaren ska även sånger ha sjungits för Emma Eliasson och mot Leif Boork. Sånger som fick med sig applåder från sittplatspubliken.

Inför varje periodstart visades nya banderoller upp. 

Sif, ta ert ansvar, pensionera Boork

”Styr 'sitt' landslag som en diktatur, ifrågasätt och du åker ur...”

Så stod det på banderollen inför den andra perioden. Inför den tredje var ännu en banderoll framme:

”Sif (Svenska Ishockeyförbundet), ta ert ansvar, pensionera Boork”.

Två åskådare ska även ha avvisats från arenan efter att de försökt sätta upp en banderoll bakom Leif Boork i båset.

Matchen? Den vann Finland med 3-2. Damkronorna fick från första perioden klara sig utan AIK:s Lisa Johansson som drog på sig axelskada. Svenska målskyttar i förlusten blev Erica Udén Johansson och Fanny Rask.

Målen betydde 1-1 och 2-1 men Damkronorna tappade ledningen och med tredje periodens enda mål avgjorde Michelle Karvinen matchen till Finlands fördel. Finland vann dessutom skotten med 26-14.

– Vi har tjejer och ett lag här som kan konkurrera med Finland lika väl som vi har gjort tidigare. Jag tycker att Sara Hjalmarsson och Moa Wernblom som kommer in och debuterar gör en bra match, säger Boork.

Mer om Damkronorna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".