Svenskar i välkomstceremonin i Paralympics
1 av 2
Svenskar i välkomstceremonin i Paralympics. Foto: TT Nyhetsbyrån
Hans Säfström, sportchef i Svenska parasportförbundet.
2 av 2
Hans Säfström, sportchef i Svenska parasportförbundet. Foto: TT Nyhetsbyån

”Swedish willpower” när Paratruppen välkomnades

Sverige och övriga nordiska länder välkomnades under måndagen till Rio de Janeiro där Paralympics inleds på torsdag.

”Swedish willpower” (svensk viljestyrka). De orden valde Hans Säfström, sportchef i Svenska parasportförbundet, när han, precis som övriga truppledare, fick chansen att sätta sin signatur på en kaklad vägg utanför den paralympiska byn i samband med måndagens välkomstceremoni.

– Allt ser bra ut. Vi har gjort bra förberedelser och idrottarna känner att de ligger rätt. Jag har inget att oroa mig för, säger Säfström inför spelen, som invigs på onsdag.

Stora delar av den 58 personer starka svenska truppen fanns med när Sverige och övriga nordiska länder (samt Färöarna) välkomnades till Rio med sambarytmer, musik och dans.

Gåvan – en dalahäst

Hans Säfström var den som klappade med i takten högst och med mest energi, och som truppchef var han också den som fick räcka över en gåva – en dalahäst – till Janeth Arcain, den paralympiska byns ”ordförande” och tidigare OS-medaljör i basket för Brasilien.

På torsdag börjar allvaret, när de första tävlingarna drar igång. För svensk del är det simmarna, skyttarna, bordtennisspelarna och herrarnas goalballag som tävlar första dagen.

Mer om Paralympics

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".