F1-lopp samt Fredrik af Petersens.
F1-lopp samt Fredrik af Petersens. Foto: TT/SR

F1-bloggen: Säljs till ”Darth Vader”

Ryktet var sant. De kommersiella rättigheterna för formel 1 har sålts till det amerikanska medieföretaget Liberty Media och dess ägare John Malone, som kallas för Darth Vader för sitt sätt att göra affärer.

Priset är åtta miljarder dollar.

Enligt uppgift stannar Bernie Ecclestone kvar i tre år men han blir inte ensam chef. Den 85-årige engelsmannen skall arbeta ihop med Chasey Carey. Insider är dock smått övertygad om att mr F1 kommer att lämna sporten tidigare av en enkel anledning.

I ca 40 år har han regerat ensam och kommer nog att få det svårt att ha någon som sitter bredvid och tittar över axeln på vad han gör.

Officiellt är Ecclestone fortfarande chef och Carey blir ordförande i Delta Topco, som är F1:s moderbolag.

– Jag vill önska Liberty Media och Chase Carey välkommen till formel 1 och gläder mig åt att arbeta tillsammans med dem, står det i Ecclestones knapphändiga pressrelease.

De med inblick i förhandlingarna säger att han inte ville att Liberty Media skulle köpa rättigheterna. För att försöka stoppa dem lär han ha dragit in fler intressenter men de backade alla ur.

Anledningen till hans motstånd lär vara att mr f1 knappast var inblandad i förhandlingarna mellan majoritetsägaren CVC Capital och Liberty Media. Och Ecclestone också kanske var rädd för att han inte skulle få fortsätta i samma roll.

Köpet kommer att ske i två steg. I det första tar amerikanarna över 18,7% v CVC:s andel för 1,1 miljarder dollar kontant plus aktier i Liberty Media och skuldbrev till ett värde av 489 miljoner dollar. Resten av köpesumman kommer att betalas under första kvartalet 2017.

Alla andra delägare har bestämt sig för att också sälja och Liberty kommer för de delarna investera 4,4 miljarder dollar och övertar också gällande förbindelser på 4,1 miljarder dollar.

Veto kan läggas in

Det betyder att formel 1 värderas till drygt 8 miljarder dollar.

Trots det höga priset anser Liberty att risken att de skall förlora pengar är minimal. De kontrakt som Ecclestone har skrivit med tv bolag, reklam och arrangörer, ger en garanterad omsättning på minst 9,3 miljarder dollat fram till 2026. Tillkommer självklart de avtal som de nya ägarna kan skriva.

Än så länge är det inte känt om Liberty kommer att försöka placera F1 på börsen i New York. För teamen däremot finns det nu möjligheten att köpa andelar och några bestämda stall har redan sagt att de är mycket intresserade.

Det finns dock ett litet aber.

Fia kan nämligen lägga in ett veto mot försäljningen. Organsiationen har den rättigheten och kan teoretiskt säga nej eftersom man har 1% av aktierna. Libertys aktieägare måste också rösta ja. Plus att konkurrens- finansmyndigheter i flera länder måste godkänna köpet.


Vem äger formel 1?

35,1% CVC Capital Partners (private equity)
20,9% Waddell & Reed (kaptialförvaltningsbolag)
12,3% Lehman Brothers (investmentbank)
8,5% Bambino Holdings (fond som tillhör Ecclestones barn)
5,3% Bernie Ecclestone
4,5% Norska staten (Norges Bank)
3,0% JP Morgan Whitefriars (dotterbolag till banken)
3,0% Amerikanska delstaten Texas (lärarnas pensionsfond)
2,6% BlackRock (kapitalförvaltningsbolag)
1,0% FIA (Fédération Internationale de l´Automobile)
0,7% Churchill Capital (private equity)
3,1% tillhör privatpersoner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".