Alfredsson om rollen i World Cup.
Alfredsson om rollen i World Cup. Foto: Adam Ihse/TT

Alfredsson: “Vi ansvarar för olika aspekter”

Daniel Alfredsson: ”Jag är senior advisor”
4:46 min

Varje rörelse Tre Kronor-spelarna gör på isen under förberedelserna inför World Cup, som börjar 17/9, följs mycket noggrant från läktarplats av ishockeyns tidigare superstjärnor Daniel Alfredsson, Niklas Lidström och Mats Sundin.

– Vi jobbar med laget inför och under World cup, berättar Daniel Alfredsson.

– Vi ansvarar för olika aspekter av spelet (backar, anfallare, spel i numerärt överläge et.c) och snackar med Rikard Grönborg och de övriga tränarna om våra iakttagelser. Spelarna på den här nivån är väldigt skickliga och vi det är nog mest små delar, detaljer, vi kan bidra med, förmodar Alfredsson ödmjukt.

Daniel Alfredsson berättar att det känns mycket roligt att få hjälpa till, att förbundskapten Rikard Grönborg väldigt gärna vill dra nytta av deras enorma erfarenhet och att de sitter på läktaren och kollar för att se saker ur ett annat perspektiv; annat än det som tränarna på isen har.

Motsvarande rådgivande roller finns kring andra World cup-lag, till exempel finns Teemu Selänne med kring det Finländska laget.

Alfredsson och hans rådgivande kollegor har en särskild titel på ishockeyspråket

– Jag är ”senior advisor”, säger Daniel.

Det låter ju pampigt.

– Ja, jag vet inte vad det låter som riktigt..

Det låter lite som att du jobbar på bank, kanske?

– Mmh, hur som helst känner jag mig nog lite senior, lite gammal i det här trimmade Tre Kronor-laget, avslutar rådgivare Alfredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".