2015-11-17 Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson efter tisdagens EM-kvalmatch, playoff, andra matchen mellan Danmark och Sverige på Parken i Köpenhamn. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Karl-Erik Nilsson nöjd med nya Uefa-ordföranden

Svenske fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson ger tummen upp till slovenen Alexander ceferin.

Det blev en klar seger för Aleksander Ceferin i ordförandevalet i Uefa. Vilket glädjer den svenske fotbollsordföranden Karl-Erik Nilsson.

– Det är viktigt att han får ett tydligt mandat, säger Nilsson till TT.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa tvingades välja en ny ordförande sedan Michel Platini stängts av i fyra år i en misstänkt mutaffär. Till valet i Aten fanns två kandidater, Sloveniens förbundsordförande, advokaten Aleksander Ceferin och Nederländernas förbundsordförande Michael van Praag.

Ceferin, som även var Sveriges val, fick 42 röster mot van Praags 13.

Han säger nu att Uefa ska bli en ledare när det gäller styrande och transparens.

– Vi borde sluta med politik, komplotter, intriger, dålig transparens, egenintressen och sätta fotbollen först. Det är vad jag lovar er alla, säger han.

Karl-Erik Nilsson är väldigt nöjd med Ceferins syn på öppenhet och transparens.

– Den här typen av organisationer måste öppnas upp mer och vara tydliga i sina redovisningar vad gäller det mesta, säger den svenske förbundsbasen till TT.

Ceferin sade före valet att han inte vill att förslaget på en nyordning i Champions League, med fler lag från de stora ligorna, ska gå igenom.

– Jag tror att han både är kritisk till förslaget och kritisk till bristen mot öppenhet och delaktighet i processen fram till förslaget. Det tycker vi är viktiga frågor - att man lyssnar och tar till sig synpunkter väldigt brett, säger Nilsson

Nilsson anser att Ceferin är tydlig lagspelare som vill jobba tillsammans med nationsförbunden.

– Han har ambitioner och idéer, det är precis rätt tid för den här typen av lite yngre och modernare ledarskap, det är vad Uefa behöver.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".