Uefas nya ordförande Aleksander Ceferin (t.v.) och Svff:s ordförande Karl-Erik Nilsson.
Uefas nya ordförande Aleksander Ceferin (t.v.) och Svff:s ordförande Karl-Erik Nilsson. Foto: TT Nyhetsbyrån

Svensk glädje över ny Uefa-ordförande: ”Är värderingsmässigt lika”

Svff:s ordförande Karl-Erik Nilsson: ”Måste var ökad öppenhet”
10 min

Slovenen Aleksander Ceferin är Uefas nya ordförande. Och det svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson är nöjd.

– Vi tror att det är bra att man får in ledarskap som är modernt och som inte är nedsolkat av någon historia. Vi känner Ceferin väl sen några år tillbaka. Värderingsmässigt står han oss väldigt lika och han har ett program som tilltalar oss, säger det svenska fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Radiosporten och fortsätter:

– Vi var tidigt ute, men han fick ett otroligt starkt stöd. Och det känns bra att han blivit vald med starkt mandat. Då finns det möjlighet att göra de nödvändiga förändringarna och den utveckling som behövs även hos Uefa.

Vad gjorde att han fick er röst?

– Han är mån om att få till en mandattid. Man ska inte kunna sitta hur länge som helst. Det måste vara en ökad öppenhet kring redovisningen av ekonomiska transaktioner och ersättningar. Han vill få till ett arbete som bygger på att hålla ihop den europeiska fotbollen. Det finns spänningar mellan nord och syd, öst och väst, stor och liten.

Han vet vad fotbollen betyder i ett samhällsperspektiv.

Att Aleksander Ceferin kommer från ett litet land som Slovenien tror Karl-Erik Nilsson bidrar till en filosofi som överensstämmer väl med den svenska.

– Inte minst så är han fostrad i en liten nation och vet vad det innebär med gräsrotsfotboll (breddfotboll) och vad fotbollen betyder i ett samhällsperspektiv. 

Karl-Erik Nilsson tror inte att förändringarna lär vänta på sig nu när Aleksander Ceferin valts som Uefa-ordförande.

– Jag är övertygad om att han omedelbart kommer att se till att redovisa ekonomiska ersättningar. Att man snabbt skrider till verket när det kommer till mandattid. Jag tror att beslut kommer att fattas på nästa kongress i Helsingfors i april nästa år.

Vi har varit utan information, utan diskussion och utan delaktighet.

Efter att Aleksander Ceferin valts till Uefa-ordförande så var han inte sen med att rikta kritik mot det nya upplägget i Champions League som enligt Karl-Erik Nilsson bestämdes utan någon process. Upplägget som bland annat innebär att de fyra stora ligorna får fyra lag direktkvalificerade till turneringen.

– Vi har varit utan information, utan diskussion och utan delaktighet. Det har nästan varit en större fråga än själva resultatet av det som blev beslutet. Sen är det naturligtvis så att man har varit orolig över en utbrytning av de stora klubbarna. Nu har man beslutat om en kompromiss som inte är bra ur de små eller medelstora perspektiven, säger Karl-Erik Nilsson och fortsätter:

– Det som är viktigt är att gapet inte ökar mellan de mindre och större klubbarna. Vi såg bara för någon dag sedan när Barcelona slog Celtic med 7-0 i Champions Leagues gruppspel. Det är inte bra för fotbollen att det är så ojämnt – risken är att det här ökas på ytterligare med de beslut som tagits nu. Att de rika blir ännu rikare och de mindre får större problem att hänga med. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".