Cyklister på en väg vid havet.
Bild tagen under lördagens cykeltävling i Paralympics. Foto: Simon Bruty/TT.

Paralympier död i olycka

Radiosportens Alexander Lundholm rapporterar från Rio
1:19 min

Paralympics skakas av ett dödsfall. Cyklisten Bahman Golbarnezhad, 48, omkom i en krasch under lördagens landsvägslopp i cykel.

– Det är tragiskt. Det sätter väldigt mörk prägel på ett spel som har upplevts som så positivt, säger Ines Lopes, idrottsansvarig i den svenska Paralympicstruppen.

Internationella paralympiska kommittén (IPK) bekräftar dödsfallet efter olyckan under lördagens tävling.

IPK skriver i ett pressmeddelande att olyckan ägde rum klockan 15.40, svensk tid, och att Golbarnezhad fick vård på plats och drabbades av hjärtstillestånd varpå han fördes till ett närliggande sjukhus. Han avled kort efter att ha anlänt till sjukhuset.

"Det är hjärtskärande nyheter och hela den paralympiska rörelsens tankar går till Bahmans familj, vänner och lagkamrater, liksom till hela den iranska paralympiska kommittén", säger IPK:s ordförande Philiip Craven.

"Den paralympiska familjen sörjer tillsammans den här fruktansvärda tragedin som kastar en skugga över det som har varit ett fantastiskt Paralympics i Rio."

Ines Lopes var bestört efter beskedet.

– Väldigt tragiskt för hans familj. Vi vet ju att det var en krasch där under OS och att i alla fall våra åkare inte skulle få åka på den delen på banan. Jag vet inte om det här var på samma plats, men det är väldigt tråkigt, säger Lopes.

– Med tanke på alla oroligheter som var inför spelen, med ekonomin, biljettförsäljning och huruvida det skulle bli av, och som sedan har lösts. Det är självklart otroligt tragiskt att avsluta spelen med ett dödsfall ute på tävlingsbanan. Det är det värsta som kan hända.

Irans flagga vajar nu på halv stång i den paralympiska byn och den kommer vara halad även under söndagen, då Iran möter Bosnien-Herzegovina i sittande volleyboll.

Det kommer också hållas en tyst minut under söndagens avslutningsceremoni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".